понеділок, 01 жовтня 2018 06:06

Збирають руками при повному місяці — вся правда про найдорожчий чай

Збирають руками при повному місяці — вся правда про найдорожчий чай
У Макайбарі чай під назвою Silver Tips Imperial збирають спеціально навчені люди безхмарними ночами на повню. Фото: ВВС

Схили Дарджилінга в індійських Гімалаях, де вирощують високогірний чай, називають "чайною Шампанью". Вони знаходяться біля третьої за висотою вершини у світі - Канченджанґа. Поруч знаходяться будистські монастирі, а долинами ходять дикі тигри і слони.

Кожен із 87 маєтків виробляє чай із ніжним мускатним ароматом. Але на одній із ферм на 33 км південніше курортів, які лишилися після Вікторіанської епохи, відвідувачам пропонують листя і бруньок з особливим букетом. Це Макайбарі - одна із найстаріших чайних фабрик у світі, розповідає ВВС.

У Макайбарі чай під назвою Silver Tips Imperial збирають спеціально навчені люди безхмарними ночами на повню. Тоді планети створюють унікальні умови для збору урожаю, вважають. Виробляють чай сорту улун. Він стоїть між чорним та зеленим, який у Китаї називають синьо-зеленим або блакитним. Улун Silver Tips Imperial 4 роки тому коштував $1850 за 1 кг. Це найдорожчий чай, який колись виробляли в Індії. Його швидко розкуповують обмеженими партіями елітні клієнти з Великобританії, США та Японії.

Останнім часом напій вподобала королева Єлизавета ІІ. Їй подарував пакунок прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді. Також його продавали на Кубку світу з футболу 2014 року.

Із 200 кг чайного листя виходить 50 кг чаю Silver Tips Imperial

Макайбарі був заснований 1859-го. Його вважають найстарішим чайним маєтком Дарджилінга і першою у світі біодинамічною чайною фермою. Більшість ферм покладаються на Землю, ґрунт і рослини. А Макайбарі слідкує за рухом небесних тіл і астрономічними явищами.

В першу ясну ніч повного місяця з середини березня по травень, коли під час високих океанічних припливів рівень води в рослинах зменшуються, високий рівні кисню поєднується з енергії повітря, щоб створити найбільш ніжний, м'який смак чайного листя, вважають фермери Макайбарі. На заході сонця працівники готуються збирати його, що є одночасно і ритуалом. Вони збираються на схилах садиб, одягнені у західнобенгальський одяг. Чоловіки б'ють у барабани, а жінки танцюють і співають ведичні молитви на щастя та захист під світлом повного місяця. Доглядачі запалюють світильники з тваринними жирами. Вони освітлюють плантації і відлякують бенгальських тигрів.

Після 20:00, коли місяць найяскравіший, 80-100 працівників поспішають зібрати два листки і бруньку із куща. Їх складають на кошик на голові. Якщо промені сонця торкнуться листя, то зіпсують його консистенцію. Тож збирачі завершують роботу до опівночі, щоб обробити урожай до світанку. Такий ритуал проводять 4-5 разів за сезон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учені виявили нову властивість кави

Із 200 кг чайного листя виходить 50 кг чаю Silver Tips Imperial. Працівники рідко збирають більше за один урожай. Покупці, як правило, платять найбільше за чай, зібраний з середини березня по травень, коли листя яскравіше і має більш квітковий аромат.

1970-го впав з коня і вирішив перетворити спадок у стабільне підприємство

Чай Silver Tips Imperia виробляють також кілька маєтків поруч із Макайбарі, але тільки останні роблять це в повню. Ферма також одна з небагатьох, які ніколи не належали британцям в часи колонізації. Англійці перетворили Дарджілінг на великий курортний центр і осередок чайного виробництва в 1800-х роках. Називали район королевою гір.

Ферму заснував індієць Г.К. Банерджі. Тепер фермою керує Раджа Банерджі. 1970-го впав з коня і після того вирішив перетворити спадок у стабільне підприємство, пригадує. Природні ресурси не дуже сприяють цьому. Ферма - найвища у регіоні. Бідний ґрунт вимивають дощі з червня по вересень. Це якраз сезон збору чаю. Банерджі розробив унікальний спосіб мульчування - покривання ґрунту захисними речовинами. Воно дозволяє чаю виживати поруч із іншими рослинами. Маєток займає площу 668 га. Лише 33% вкриті чайними кущами, все інше - дерева.

Тепер Банерджі оголосив, що збирається залишити посаду. Акції компанії розділить між 600 працівниками. Очолював її 47 років.

Віддалене гімалайське село Румбак знаходиться на висоті 3960 м. Його населяють 200 чоловік. Електрику вони отримують 3 год на день, користуються одним телефоном на всіх та пригощають подорожніх чаєм із маслом яка.

Зараз ви читаєте новину «Збирають руками при повному місяці — вся правда про найдорожчий чай». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі