пʼятниця, 31 липня 2020 17:08

Смоленська катастрофа: в літак Качинського заклали вибухівку

Смоленська катастрофа: в літак Качинського заклали вибухівку
Опубліковано нові деталі катастрофи під Смоленськом. Фото: Wikimedia Commons/Bartosz Staszewski

У літак Ту-154, в якому у квітні 2010 року загинув президент Польщі Лех Качинський і ще 95 пасажирів, було закладено вибухівку. Такого висновку дійшла комісія з розслідування авіакатастрофи.

Звіт щодо результатів розслідування опублікував колишній міністр оборони Польщі Антоні Мацеревич, пише польське видання Niezalezna.

Про вибухівку на борту лайнера свідчить характер пошкоджень літака. Детально про це йдеться у відеоролику, який у Twitter виклав Мацеревич.

Комісія встановила, що на борту президентського літака ще в повітрі сталися два вибухи. Перший зруйнував ліве крило літака. Друга бомба була в центрі лайнера, де сидів польський президент Лех Качинський із дружиною і польськими високопосадовцями.

Крім того, лабораторії в Польщі і Великій Британії виявили на уламках літака сліди тротилу, гексогену і пентриту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща поставила свої вимоги Росії

Сліди вибухівки було знайдено в пробах із частин літака, які російські техніки міняли під час ремонту літака Ту-154 №101 і Ту-154 №102.

Досліджуючи тіла загиблих, комісія виявила, щотіла багатьох пасажирів дуже сильно обгоріли і були частково або повністю без одягу. Таке характерно для вибухової хвилі.

До того ж багато жертв були в дрібних уламках - від обшивки літака і інших його конструкцій. У разі звичайного падіння літака таких пошкоджень набагато менше.

Комісія також звинуватила російську сторону, яка розслідувала катастрофу раніше, в тому, що вони намагалися приховати докази вибуху на лайнері.

Літак Ту-154 розбився 10 квітня 2010 року біля Смоленська під час заходу на посадку. Попередньо російська сторона назвала причиною аварії густий туман того дня. Проте, за даними інших джерел, туману над аеропортом не було. Із нез'ясованих причин літак опустився на критично малу висоту, зачепив лівим крилом березу на висоті 4 метри від рівня землі і розбився. Екіпаж боровся до останнього за порятунок пасажирського лайнера.

На борту перебували 96 осіб: 88 пасажирів і вісім членів екіпажу, які летіли на жалобні заходи в Катині. Внаслідок катастрофи, крім президента Качинського з дружиною, загинули: голова Національного банку Польщі Славомир Скшипек, заступник міністра закордонних справ Анджей Кремер, керівник Інституту Національної пам'яті Януш Куртика, експрезидент Польщі Ришард Качоровський, голова Генерального штабу Польщі Францішек Ґонґор та багато інших урядовців.

У травні 2019 року російське слідство схвалило запит Польщі на огляд уламків літака польського президента Леха Качинського.

Зараз ви читаєте новину «Смоленська катастрофа: в літак Качинського заклали вибухівку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

60

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі