пʼятниця, 19 січня 2024 12:09

Словаччину сколихнули багатотисячні протести проти проросійського уряду Фіцо

Словаччину сколихнули багатотисячні протести проти проросійського уряду Фіцо
Близько 25 тис. словаків взяли участь у мітингу в столиці Братиславі. Фото: "Пульс"

У понад 20 містах Словаччини знову пройшли багатотисячні протести проти проросійського уряду прем'єра Роберта Фіцо.

Протестувальники додали до своїх вимог відставку проросійської міністерки культури, пише Bloomberg.

"Десятки тисяч демонстрантів вийшли на вулиці різних міст Словаччини, щоб протестувати проти правоохоронної реформи, запропонованої прем'єр-міністром Фіцо. Перебуваючи при владі з жовтня, Фіцо зазнає зростаючого тиску з боку громадськості, опозиції та ЄС, які вимагають від уряду відмовитися від планів, що включають перегляд Кримінального кодексу та розпуску Офісу прокуратури, котрому доручено розслідувати корупцію та серйозні злочини", - сказано в повідомленні.

Близько 25 тис. словаків взяли участь у мітингу в столиці Братиславі ввечері в четвер. Іще тисячі протестували в інших містах.

Це наймасштабніша з низки антиурядових демонстрацій у Словаччині відтоді, як кабінет Фіцо оголосив про свої плани щодо правоохоронної реформи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Башкортостані почались протести: люди вийшли захистити активіста

Президент Словаччини Зузана Чапутова назвала заплановану реформу серйозною загрозою внутрішній безпеці держави. Вона закликала правлячу коаліцію винести пакет законопроєктів на обговорення замість їхнього схвалення за прискореною процедурою.

"Поєднання запропонованих змін буде відмовою держави від захисту своїх громадян і ефективного забезпечення правосуддя. Це може означати відхід від захисту верховенства права", - заявила політикиня законодавцям у спеціальному зверненні 18 січня.

11 січня тисячі людей вийшли на вулиці найбільших міст Словаччини, щоб знову протестувати проти планів нового уряду прем'єра Фіцо внести зміни до Кримінального кодексу країни.

Популістська партія на чолі з колишнім прем'єром Словаччини Робертом Фіцо отримала 23% голосів на парламентських виборах, обійшовши центристську "Прогресивну Словаччину" з 18%.

Ще під час минулого прем'єрства Фіцо займав виразно проросійську позицію, закликав до зняття санкцій проти РФ, запроваджених за окупацію Криму.

Колишній прем'єр Словаччини Фіцо, партія якого "Курс - нова демократія" перемогла на парламентських виборах, знову виступив за роботу над мирним врегулюванням в Україні. Він заявив, що наполягатиме на "якнайшвидших мирних переговорах".

Зараз ви читаєте новину «Словаччину сколихнули багатотисячні протести проти проросійського уряду Фіцо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі