неділя, 08 травня 2022 08:26

Спецтема: Війна Росії проти України

"Росія вже не може приховувати втрати" – чи піде Путін на відкрите оголошення війни й мобілізацію

9 травня президент Росії Володимир Путін може офіційно оголосити війну Україні, заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. Раніше про це повідомив телеканал CNN із посиланням на джерела. У Кремлі такий сценарій заперечують. Водночас у лютому 2022-го там наголошували, що жодної війни проти України не готують. Пізніше повномасштабне вторгнення назвали "спецоперацією".

Що означатиме такий крок Росії на практиці – розбиралася Gazeta.ua.

"За даними партнерських спецслужб у Росії є такі наміри 9 травня оголосити повноцінну війну. Такі розмови, ми розуміємо, що є, такі можливості обговорюються у найвищому політичному керівництві", – зазначив Денис Шмигаль.

Припущення, що 9 травня Путін може оголосити мобілізацію та заявити про повномасштабну війну раніше висував міністр оборони Британії Бен Воллес.

Розвідка Великої Британії запевняє, що Путін може оголосили мобілізацію на 9 травня. У Кремлі можуть заявити або про якесь воєнне досягнення в Україні, або про посилення ескалації бойових дій, або про все одночасно, наголошують розвідники. Експерти переконані, це "поховає" режим Путіна.

Автор: Автор: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
  Розвідка Великої Британії запевняє, що президент країни-агресорки Володимир Путін може оголосили мобілізацію 9 травня
Розвідка Великої Британії запевняє, що президент країни-агресорки Володимир Путін може оголосили мобілізацію 9 травня

Які приводи Росія може використати, щоб оголосити війну

Воєнний стан у Росії може бути запроваджений на підставі кількох приводів. Серед них – напад армії іноземної держави на територію Російської Федерації, обстріл території або бомбардування, блокада портів чи берегів, напад іноземної армії на російські війська незалежно від місця їхньої дислокації. Воєнний стан також можуть запровадити після формального оголошення Росією війни.

Воєнний стан у Росії регулюється кількома законами – "Про воєнний стан", "Про оборону", "Про мобілізацію", "Про зв'язок", "Про військовий обов'язок та військову службу". Він стосується суспільного життя, органів влади, економіки, бізнесу, преси, політичного регулювання та інших.

Президент і виконавча влада матимуть у такій ситуації виняткові повноваження

Президент і виконавча влада матимуть у такій ситуації виняткові повноваження. Може бути припинена діяльність політичних партій, заборонені мітинги, збори й пікети. Також запроваджена цензура, обмежений рух людей, включно із забороною на виїзд з країни, зміною місця проживання. Під час воєнного стану оголошують комендантську годину; у жителів можуть будь-якої миті вилучити майно для потреб оборони. Заборонено продаж зброї та багато іншого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Восени в Росії буде повномасштабна фінансова криза" – економіст

В умовах воєнного стану в Росії можливе оголошення мобілізації. Вона може бути повною або частковою, тобто на всій території країни або в окремих її частинах.

Перша група мобілізації – найпідготовленіші резервісти, які уклали з державою спеціальний контракт. Друга – решта резервістів, що відслужили в армії й перебувають у запасі.

Окупанти мають великі втрати

Британське міноборони зазначає, що під час вторгнення в Україну Росія задіяла понад 120 батальйонних тактичних груп, що становить близько двох третин усієї наземної бойової сили Росії. Російська Федерація продовжує надсилати строковиків на війну в Україну, наголошує Головне управління розвідки. Втрати російських окупантів в Україні на 7 травня перевалили за 25 тис. осіб.

Воєнний стан може серйозно впливати на економіку Росії

Згідно з російським законом про воєнний стан, компанії зобов'язані надавати своє майно для потреб оборони. Водночас держава зобов'язується виплачувати його вартість.

Вилучати майно можна буде й у громадян на території, де запроваджений воєнний стан. Також організації зобов'язані виконувати замовлення та завдання з метою оборони – відповідно до укладених договорів.

Можуть запроваджуватися тимчасові обмеження на здійснення економічної та фінансової діяльності, обіг майна, вільне переміщення товарів, послуг та фінансових коштів, порядок та умови процедур банкрутства, режим трудової діяльності.

Іван Січень, військовий аналітик:

"Росія вже не може приховувати втрати своїх військових в Україні. Це видно з публікацій у російських ЗМІ. За кілька днів стало зрозуміло, що Росія перейшла до прямого підготування громадської думки населення до того, що запровадять воєнний стан, буде мобілізація. У ЗМІ поширюють інформацію, що Україна нібито нападає на прикордонні області РФ. Це називають підставою, щоб оголосити війну проти України. Нібито для цього є юридичне підґрунтя. Активно пояснюють, хто підпадає під мобілізацію. Населення Росії активно до цього готують.

Зможуть спробувати знову напасти з кількох напрямків

Якщо 9 травня про це оголосять, їм треба буде мінімум кілька місяців, щоб призвати росіян, одягти їх, організувати підрозділи. Після цього можуть спробувати знову напасти з кількох напрямків. Але це доволі проблематично. Бо техніку Росії ми добре знищили".

Віктор Ягун, військовий експерт:

"Мобілізація в Росії можлива. Але це їм не допоможе. У них багато людей – 140 мільйонів. До пів мільйона вони можуть спокійно призвати. Але росіяни не мають можливості їх якісно озброїти, зібрати техніку. Потрібен час, щоб провести злагодження військ і навчання. Росія має величезну проблему з офіцерами й командирами – їх просто немає. Якщо піднімати їх із мобілізаційного резерву, то вони не готові до сучасних методів ведення війни. Це люди, які діють за досвідом 1940-х років.

Мобілізація – це крок відчаю від того, що нічого не виходить

Мобілізація – це крок відчаю від того, що нічого не виходить. Можливості реалізувати те, що вони хотіли силами кадрових військових, немає. Окупанти із самого початку втягнули непідготовлених строковиків. Російська армія перебуває на зовсім іншому рівні підготовки, ніж українська. Змінити цю концепцію вони не мають часу. Їм треба або затягнути війну, триматися на тих рубежах, які вони захопили, і намагатися підписати договір про перемир'я. У цей переформатовувати війська. Або визнати поразку. Вони цього не можуть.

Оголошення мобілізації найближчим часом не вплине на ситуацію на полі бою. Росіяни одразу можуть кинути лише українців з ОРДЛО, бо їх не жаліють. Час грає на боці України".

Зараз ви читаєте новину «"Росія вже не може приховувати втрати" – чи піде Путін на відкрите оголошення війни й мобілізацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі