неділя, 09 липня 2023 10:43

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія ніяк не обмежує свободу Пригожина та "вагнерівців" – Інститут вивчення війни

Росія ніяк не обмежує свободу Пригожина та "вагнерівців" – Інститут вивчення війни
"Вагнер" поки не буде брати участь у війні проти України. Фото: eastnews.ua

Немає жодних ознак того, що російська влада висилала або затримувала командирів чи рядових найманців ПВК "Вагнер", які брали участь у заколоті.

Це свідчить або про повну впевненість російського президента Володимира Путіна у повній новій лояльності бойовиків, або про прагнення переманити якомога більше членів ПВК на свій бік, передає Інститут вивчення війни.

Є також варіант, що Кремль не може вжити заходів проти них.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пригожин вийшов на зв'язок і назвав цілі бунту

Наслідки збройного бунту залишаються незрозумілими для "Вагнера" і для власника компанії Євгена Пригожина. Але Україна вже виграла від нього.

"Група "Вагнер" – найефективніша бойова сила в Росії – ймовірно, утримається від участі в бойових діях на період поточного українського контрнаступу і може назавжди знизити загальну здатність РФ вести війну в Україні", – йдеться у звіті інституту.

Швидкий вихід "вагнерівців" з Бахмута підірвав російські позиції у районі і сприяв тактично важливим успіхам українців.

Російська приватна військова компанія "Вагнер" призупинила вербувати найманців. Таке рішення ухвалено нібито через "переїзд" на територію Білорусі та призупинення участі найманців у війні проти України, йдеться в Telegram-каналі, який пов'язують з "вагнерівцями".

Роспропаганда активно хвалила "Вагнер" і називала його "непереможним", але ситуація докорінно змінилася після 23 червня.

Того дня ватажок "Вагнера" Євген Пригожин оголосив про військовий заколот у Росії. Події розвивалися стрімко і вже наступного дня "вагнерівці" увійшли до Ростова і взяли під контроль усі військові об'єкти, а потім рушили на Москву.

Наступного дня марш закінчився за 200 км до Москви, коли Пригожин провів переговори із президентом Білорусі Олександром Лукашенком. "Вагнер" повернувся у польові табори.

Зараз ви читаєте новину «Росія ніяк не обмежує свободу Пригожина та "вагнерівців" – Інститут вивчення війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі