субота, 09 вересня 2023 22:45

Спецтема: Війна Росії проти України

"Росія може надати військові технології Північній Кореї" - CNN

"Росія може надати військові технології Північній Кореї" - CNN
Путін і Кім Чен Ин під час зустрічі у Владивостоці 25 квітня 2019 року / East News

Стаття на сайті CNN

Невдачі Росії на полі бою в Україні можуть призвести до перемоги Північної Кореї. Такою є думка аналітиків, які кажуть, що можлива зустріч Кім Чен Ина та Володимира Путіна може призвести до того, що Пхеньян отримає у свої руки той вид зброї, доступ до якої йому закрили санкції ООН протягом двох десятиліть.

У понеділок Рада національної безпеки США заявила, що переговори по зброї між Росією і Північною Кореєю "активно просуваються" після того, як міністр оборони РФ Сергій Шойгу відвідав Пхеньян у липні у спробі переконати продати Москві артилерійські боєприпаси. Штати також вважають, що у найближчому майбутньому може відбутися зустріч Путіна та Кіма.

Якщо це станеться, така зустріч відбудеться після того, як більш ніж півторарічна війна в Україні залишила російську армію пошарпаною, виснаженою з потребами постачання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна досягне своїх військових цілей" – Пітер Дікінсон про візит Блінкена

Це також відбудеться після 17 років санкцій ООН, спрямованих на те, щоб завадити Північній Кореї створити сили ядерної зброї та балістичних ракет, що повністю функціонують.

"Ця зустріч стане дуже важливою подією, якщо відбудеться. Росія має військові технології, які потрібні Кіму для запуску супутників і програм доставки ядерної зброї", - говорить Лейф-Ерік Іслі, професор міжнародних досліджень Жіночого університету Іхва в Сеулі.

Кім розвивав програму балістичних ракет із запаморочливою швидкістю протягом двох років. Він випробував десятки ракет, зокрема, ті, що теоретично могли б доставити ядерну боєголовку до США

Попри санкції ООН, Кім розвивав свою програму балістичних ракет із запаморочливою швидкістю протягом останніх двох років. За цей період випробував десятки ракет, зокрема, міжконтинентальні балістичні ракети, які теоретично могли б доставити ядерну боєголовку до материкової частини США.

Однак залишаються сумніви щодо масштабів можливостей країни.

"Американські аналітики та експерти з інших країн все ще обговорюють ядерне корисне навантаження, яке можуть нести міжконтинентальні балістичні ракети Північної Кореї, і досі неясно, чи здатні ці ракети пережити вхід в атмосферу", - йдеться у звіті Ради з міжнародних відносин за червень 2022 року.

Якщо б Кім отримав технології від Росії, яка протягом десятиліть була світовим лідером у ракетно-ядерних силах, це викликало б серйозне занепокоєння у лідерів Заходу

Якби Кім отримав технології від Росії, яка протягом десятиліть була світовим лідером у ракетно-ядерних силах, це стало б великим стимулом для корейських програм і викликало серйозне занепокоєння у лідерів Заходу, кажуть аналітики.

Ду Джин Хо, науковий співробітник Корейського інституту оборонного аналізу, сказав, що Росія могла б надати Північній Кореї різні речі зі списку бажаного – технологію входу в атмосферу, покращені можливості запуску балістичних ракет з підводних човнів, можливості супутникової розвідки та навіть допомогу у запуску супутників.

Цього року Північна Корея зробила дві спроби запустити супутники. Обидві закінчилися невдачею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китайці декілька разів натякали Путіну закінчувати війну. Побачили слабкість" - полковник

Будь-яка угода між Пхеньяном і Москвою могла б включати товари, яких у Росії вдосталь, але немає у Північної Кореї через довгі роки санкцій, сказав Карл Шустер, колишній директор з операцій Об'єднаного розвідувального центру Тихоокеанського командування США.

"Північній Кореї потрібні гроші, їжа, енергія", - сказав Шустер.

У статті цього тижня в The Conversation Деніел Солсбері, запрошений науковий співробітник Королівського коледжу Лондона, заявив, що якщо Росія почне закуповувати північнокорейську зброю, ігноруючи санкції ООН, які РФ сама допомогла ввести, інші країни, які колись імпортували військову техніку з Пхеньяна, такі як Іран, можуть наслідувати приклад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На концерті у Кобзона: скільки генералів втратила РФ за час війни

"Покупки Росії підірвуть санкційний режим щодо Північної Кореї та допоможуть отримати дохід режиму Кіма. Це також може стимулювати ширше відродження північнокорейського експорту зброї", - написав Солсбері.

Будь-яка угода з Москвою допоможе Кіму і в іншому сенсі, сказав Шустер, колишній капітан ВМС США.

"Цей союз змушує його виглядати менш ізольованим, забезпечує психологічну підтримку йому та його найближчому оточенню", - сказав він про північнокорейського лідера.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Контрнаступ можна буде оцінити в кінці року" - старший лейтенант Армії оборони Ізраїлю

Хоча військове співробітництво між Москвою та Пхеньяном має історію, що сягає підтримки Сталіним дідуся Кіма на початку Корейської війни в 1950 році, в останні роки воно ослабло. Особливо коли Росія, маючи право вето в Раді Безпеки ООН, підтримала запровадження санкцій щодо Північної Кореї.

Тим не менш, ця довга історія означає, що в їх арсеналах зброї є багато спільного, що може бути корисним для Росії.

"Північна Корея виробляє важку промислову зброю. Її артилерія та боєприпаси дуже хороші. Вони дуже схожі на російські зразки", - сказав Шустер.

Ду погодився, заявивши, що "152-мм артилерійські боєприпаси Північної Кореї та 122-мм боєприпаси для реактивних систем залпового вогню можуть бути негайно використані росіянами".

Північнокорейські боєприпаси не змінять правила гри для Росії. Вони можуть допомогти поповнити виснажені запаси РФ та продовжити конфлікт, але не змінять його напрямок

Але північнокорейські боєприпаси не змінять правила гри для Росії, сказав Джозеф Демпсі, науковий співробітник із оборонного та військового аналізу Міжнародного інституту стратегічних досліджень.

"Ця зброя може допомогти поповнити виснажені запаси і продовжити конфлікт, але не змінить його напрямок", - сказав він.

Інші питали, наскільки швидко північокорейські боєприпаси можуть потрапити до рук російських військ на передовій в Україні.

Вантажі з Північної Кореї для російських військ мають перетнути Транссибірську магістраль, довжиною понад 9200 км від Владивостока до Москви.

Більшість інфраструктури на залізничній лінії збудована в епоху пізньої холодної війни і перебуває в поганому стані, говорить Трент Теленко, колишній аудитор з контролю якості Агентства з управління оборонними контрактами США, який вивчав російську логістику.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Росія може надати військові технології Північній Кореї" - CNN». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі