четвер, 16 червня 2022 12:41

Спецтема: Війна Росії проти України

"Росія хоче задушити нашу економіку" - як Україні виграти битву за море

"Росія хоче задушити нашу економіку" - як Україні виграти битву за море
Росія хоче домінувати у чорноморському регіоні, наголошує Павло Лакійчук. Фото: "Укрінформ"

Російська Федерація в Чорному й Азовському морях перерізає Україні всю економічну діяльність. Кремль хоче домінувати в усьому Чорноморському регіоні. Щоб це припинити, Україні потрібно виграти битву за моря. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів Павло Лакійчук, керівник безпекових проєктів Центру глобалістики "Стратегія XXI", військовий моряк у відставці.

"Щоб виграти битву за Чорне море, треба нейтралізувати Чорноморський флот. Він базується в тимчасово окупованому Криму. Якщо виженемо його кудись до Новоросійська, то Чорне море буде розблоковане. З Азовським складніше. Це море мало того, що закрите Керченською протокою, яку контролює Росія. Все узбережжя його - або територія РФ, або тимчасово окуповане Росією. Для розблокування потрібно звільнити Крим", - говорить Лакійчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трибунал щодо керівництва Росії - політолог пояснив, чого зможе досягти Україна

Росія хоче домінувати в Чорноморському регіоні, наголошує експерт.

"Можна згадати, що 2014-го був проєкт "Новоросія". Україну хотіли відрізати від моря. Тоді це дозволило б домінувати Росії в регіоні. Навіть Туреччина, яка тримає ключ від чорноморських проток, тоді втрать вплив. З економічного погляду, левова частка експорту й імпорту здійснювалася через морські порти. Вкрасти Маріуполь і Бердянськ - це 12 відсотків всіх наших морських перевезень. Заблокувати Миколаїв і головні порти Одеської агломерації, захопити Херсон - це 80 відсотків. Частково заблоковані порти на Дунаю. Вони маленькі й становлять незначний відсоток наших перевезень. Заблокувавши наші порти, Росія намагається знищити нашу економіку. Хочуть нас придушити", - додає Лакійчук.

Російські війська четвертий місяць блокують український експорт. 22 млн т зернових лежать у сховищах, Україна не може відправити їх на світовий ринок.

Минулого тижня росіяни відправили із захоплених районів Запорізької області товарний потяг із краденим зерном до окупованого Криму. З Харківщини вивезли майже 1,5 тис. т зерна, створюють загрозу голоду. Вкрадене зерно росіяни продають.

Зараз ви читаєте новину «"Росія хоче задушити нашу економіку" - як Україні виграти битву за море». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі