вівторок, 16 квітня 2024 10:08

Російський "тіньовий флот" треба зупинити на рівні Єврокомісії - Туск

Російський "тіньовий флот" треба зупинити на рівні Єврокомісії - Туск
Росія незаконно перевозить нафту у Балтійському морі. Фото: Maritime Optima

На рівні Єврокомісії необхідно припинити функціонування у Балтійському морі "тіньового флоту" РФ, який нелегально перевозить російську нафту.

Під час спільної пресконференції з прем'єр-міністеркою Данії Метте Фредеріксен про це сказав глава уряду Польщі Дональд Туск, передає "Укрінформ".

"Це старі, іржаві кораблі. І я зроблю все можливе, щоб підтримати прем'єрку Фредеріксен, щоб Єврокомісія затримала цей флот. Це має бути європейське рішення про затримання функціонування цього флоту з де-факто нелегального перевезення нафти, що загрожує екологічній безпеці у Балтійському морі", - наголосив Туск.

Він пообіцяв, що Варшава не залишить Копенгаген наодинці у цій ситуації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Тіньовий флот" танкерів Росії скоротився вдесятеро

Фредеріксен наголосила, що і Данія, і Польща "хочуть позбутися цих російських кораблів. Не важливо, ходять вони під російським прапором чи ні, це лише технічні питання.

Вона вважає, що варто на рівні Єврокомісії підготувати рекомендації для країн-членів ЄС "щодо можливої реакції на цей флот".

ЗМІ повідомляли, що неподалік шведського острова Готланд вже тривалий час стоїть на якорі судно Zircone під кіпрським прапором. Очевидно, що воно заправляє у Балтійському морі так званий "тіньовий флот" Росії, для нелегального перевезення нафти з РФ до третіх країн. Корабель цей використовують як пункт дозаправки і вже десятки разів фіксувалося як між ним і різними суднами, які прямували до Росії чи у зворотному напрямку, перекидалися шланги.

До "тіньового флоту" зазвичай входять старі судна. Вони не мають страховки і належать невизначеним власникам. Не менше 100 суден перевозять російську нафту.

Зараз ви читаєте новину «Російський "тіньовий флот" треба зупинити на рівні Єврокомісії - Туск». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі