пʼятниця, 07 жовтня 2022 18:11

Спецтема: Війна Росії проти України

"Російські війська до весни будуть виснажені" – що пише про нас світова преса
5

Українська армія продовжує наступ на півдні й сході країни. Вона зможе також виснажувати сили росіян узимку. Якщо все піде добре, нові мобілізовані сили стануть для неї не більше ніж "лежачими поліцейськими". Водночас Захід продовжує надсилати Україні зброю, яка потрібна для продовження наступу. І критика російської армії російськими чиновниками, що означає чвари всередині путінського режиму. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Воєнний успіх України змінює Росію так само, як і війну", The Economist, Велика Британія

"Росія, Росія!" – скандував Путін 30 вересня, оголошуючи про анексію чотирьох українських областей. Але впродовж кількох годин після цього його щойно розширена країна почала знову зменшуватися. Українська армія прорвалася через лівий і правий фланги Росії, на двох кінцях великого фронту, що простягся від Чорного моря до Донбасу.

"З часів операції "Барбаросса" у Другій світовій війні російська армія не мала такої жахливої серії поразок на полі бою", – каже Мік Раян, австралійський генерал у відставці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми підірвали фундамент російських сил" – Іван Ступак

Війна не закінчена. Росія ще окупує 15% території України. Її армія незабаром поповниться, оскільки оголошена минулого місяця примусова мобілізація близько 300 тис. резервістів набирає обертів. Але вперше за сім місяців війни час та імпульс на боці України.

1 жовтня українські танки увійшли в Лиман, стратегічного вузол у Донецькій області. Увечері того ж дня шість українських батальйонів прорвали позиції ворога на відстані 320 км у північній частині Херсонської області. До 6 жовтня російські війська ще більше відступили до Херсону.

На Донбасі Україна близька до розгрому ворога

На Донеччині Україна близька до розгрому ворога. Вона обрушується на слабкі оборонні рубежі росіян у районі міст Кремінна й Сватове на півночі Луганської області. Працівник військової розвідки України прогнозує, що незабаром Росія буде змушена відступити з Кремінної, щоб урятувати артилерію та іншу техніку. Сватове – не менш важлива ціль, оскільки тут розташовані великі склади боєприпасів і ворота до решти Луганської області. Після взяття міста Україна відкине росіян до позицій, що були до початку нинішніх боїв у лютому.

Ще показовішою є битва за Херсон. Область утворює "сухопутний міст", що сполучає Крим з Росією. Тут також є джерело більшої частини води для півострова.

Путін наполягав, щоб його генерали за всяку ціну утримували Херсон. Україна використовує цю завзятість, руйнуючи мости й притискаючи російські війська спиною до Дніпра. Російські війська зараз у небезпеці оточення і не мають очевидного шляху до відступу. Здавання може бути їхнім єдиним виходом.

Автор: The Economist
  Окуповані та звільнені українські території станом на 5 жовтня
Окуповані та звільнені українські території станом на 5 жовтня

Після довгого застою впродовж літа війна набула раптової плинності.

"Україна диктує оперативний темп", – каже західний чиновник.

Українські генерали вважають, що можуть здобути більшу кількість перемог за три – чотири тижні до того, як мобілізовані російські сили почнуть з'являтися на фронті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "В Росії ухилення від мобілізації сягатиме катастрофічних масштабів" – Кирило Михайлов

"Можемо багато зробити за цей час – звільнити Херсон чи північ Луганської області. Коли в бій вступлять мобілізовані, будемо так підготовлені, що це буде байдуже, мов лити воду на розпечений метал. Вони випаруються", – каже військове джерело.

Але тиск України може незабаром сповільнитися. Її армія понад місяць наступає, пожираючи боєприпаси й вимотуючи війська. Зима наближається. У міру того, як земля стає дедалі вологішою та бруднішою, важка бронетехніка буде обмежена дорогами. Це зазвичай ставить тих, хто наступає, у невигідне становище, як у березні Росія опинилася в болотах на північ від Києва. Це також заважає таким арміям, як українська, з великою кількістю колісної, а не гусеничної техніки. Погана погода ускладнює використання дронів для виявлення цілей для артилерії. Тому бойові дії "заморозяться" приблизно на початку листопада, каже Пекка Товері, колишній начальник фінської військової розвідки.

Але навіть якщо наземні наступи припиняться, Україна використовуватиме HIMARS для завдання ударів по російських казармах і складах.

Україна використовуватиме HIMARS для ударів по росіянах. Її війська одержали спорядження для холодної погоди. Результатом може стати те, що російські війська до весни будуть виснажені

Українські війська отримали достатнє спорядження для холодної погоди від країн НАТО. У них достатньо приладів нічного бачення, що дозволяє використовувати коротші дні. Результатом може стати те, що російські війська до весни будуть виснажені.

Путін може сподіватися перемогти завдяки чистій масі, використовуючи перевагу Росії над Україною троє до одного серед чоловіків боєздатного віку. Мобілізованих використають для розвантаження сил, які не відпочивали сім місяців. Вони можуть доукомплектувати виснажені батальйони й створити нові частини, щоб повернутися до наступу. Крістофер Догерті, колишній фахівець з планування Пентагону, який нині працює в аналітичному центрі CNAS, каже, що війна перевіряє, чи зможе відносно невелика армія, яка використовує "технології інформаційного століття", перемогти набагато більші сили "індустріальної епохи".

Російські новобранці можуть виявитися для української армії не більше ніж "лежачими поліцейськими"

Деякі європейські чиновники стурбовані, що Росія створить багато піхотних підрозділів, які можуть займати оборонні позиції. Але більшість сумнівається, що вона зможе навчити, озброїти й забезпечити сотні тисяч нових військових. За словами Товері, у них багато обладнання радянських часів, "але здебільшого – лайно". Дві третини цих запасів зберігають просто неба, а інші розібрані на запчастини. Новобранці можуть виявитися не більш як "лежачими поліцейськими".

Якщо путінські резервісти не зможуть переламати ситуацію, чи зможуть вони запобігти поразці, перетворивши війну на змагання на виснаження? Втративши у вересні Харківську область, РФ атакувала українські греблі та електростанції. Те, що Росія за останні місяці випустила мало високоточних ракет, свідчить, що її запаси або виснажені, або на мінімальному рівні, – каже воєнний аналітик Конрад Музика. Але це може зробити життя простих українців ще нестерпнішим. Що довшою буде війна, то більше збитків для економіки України, яка, як очікується, скоротиться цього року на 35%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путін нагородив військових, які були в Бучі. Дав сигнал, що злочини мають підтримку Кремля" – Евген Чолій

Критично важливо, що західна зброя продовжує надходити в Україну. 4 жовтня США оголосила про останню партію, що містить ще чотири HIMARS, 16 гаубиць та артилерійські снаряди з GPS-наведенням, які перевершують усе, що є в російському арсеналі. Франція і Данія ведуть переговори про постачання Україні дюжини нових гаубиць CESAR.

Питання не так у бажанні НАТО підтримати Україну, як у її здатності боротися. Нинішній наступ витрачає боєприпаси з величезною швидкістю. У деяких випадках стволи українських артилерійських знарядь плавились від надмірного використання. Один європейський чиновник каже, що постачання неминуче скоротяться приблизно через шість місяців – у той момент, коли у війну можуть вступити нові російські підрозділи.

Але якими б не були практичні обмеження, війна призвела до глибокої зміни поглядів Заходу на Україну, що зменшило шанси Путіна посіяти розбіжності. У лютому багато хто вважав Україну типово корумпованою колишньою радянською державою, яка неминуче зазнає поразки. До червня її вітали як кандидата на членство у ЄС. Великий успіх наступу довів, що вона може перевершити Росію на полі бою.

"Різка критика російської армії сигналізує про новий виклик для Путіна", The New York Times, США

Невдале вторгнення Росії в останні дні спричинило шквал критики з боку прихильників війни, спрямовану на керівництво російської армії. Сплеск невдоволення кидає новий виклик Путіну, який, розправившись з російською ліберальною опозицією, але тепер стикається з інакодумством, що збільшується, у власному таборі.

Останній залп пролунав у четвер, коли призначений Росією чиновник в окупованому регіоні України принизив міністра оборони Сергія Шойгу. Чиновник Кирило Стремоусов сказав, що Шойгу слід подумати про самогубство через невдачі його армії в Україні.

Автор: NYT
  Українські солдати біля імпровізованого переходу через річку Інгулець, що веде до Великої Олександрівки
Українські солдати біля імпровізованого переходу через річку Інгулець, що веде до Великої Олександрівки

Це разюче різкий і публічний закид, заснований на розчаруванні військовими діями, яке дедалі зростає. Минулого місяця переважно проросійські блогери гнівалися через невдачі, які призвели до розгрому російської армії на північному сході України. Але після того, як минулого тижня російські війська змушені були відступити на двох інших ділянках фронту, до хору дедалі частіше приєднувалися відомі офіційні особи.

Андрій Картаполов, голова комітету з оборони в нижній палаті російського парламенту, розкритикував міноборони за приховування поганих новин з фронту.

Це ознаки, що критика – частина чвар у російській еліті, які виплескувалися назовні. Вона пішла за тирадою проти військового керівництва, опублікованою на вихідних Рамзаном Кадировим. Залп його відкрив шлюзи. Особливо після того, як Кремль не зробив нічого публічно, щоб покарати голову Чечні за порушення військової дисципліни. Хоча жоден з відомих пропагандистських критиків армії не напав особисто на Путіна, Кремль може втратити контроль над ситуацією, якщо Росія продовжить зазнавати втрат на полях битв, вважає російський політолог Тетяна Станова.

Вперше спостерігаємо атаку всередині режиму. Це небезпечна ситуація для Путіна, бо її ніхто не контролює

"Вперше спостерігаємо атаку одного на іншого всередині режиму. Це небезпечна ситуація для Путіна, бо її ніхто не контролює", – сказала вона.

Однією із загальних рис критики було те, що армія попри величезний бюджет, виявилася непідготовленою до справжньої війни. Багато російських "яструбів" вже кілька місяців закликають військових посилити наступ, але розчаровані його поганим виконанням.

Автор: NYT
  Український солдат у своїй машині у Великій Олександрівці
Український солдат у своїй машині у Великій Олександрівці

За 22 роки правління Путіна Кремль допускав певний ступінь критики уряду, бачачи в цьому спосіб для суспільства випустити пару. Але розпочавши вторгнення 24 лютого, Путін пішов на все, щоб змусити замовкнути внутрішнє інакомислення, змусивши журналістів та активістів залишити країну й закривши безліч незалежних ЗМІ, які залишалися в Росії.

Чого він не розраховував, так це того, що найгучніші прихильники війни перетворяться на критиків уряду.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що проводячи фальшиві референдуми про анексію, і роблячи порожні погрози ядерною зброєю, які не зупиняють ЗСУ, Росія більше не має міжнародно визнаних кордонів і її перестають боятися. Це дає Україні шанс відвоювати усі втрачені території, включаючи Крим. І торгівля страхом Путіна, на що США мають відповісти ще більшою підтримкою України.

Зараз ви читаєте новину «"Російські війська до весни будуть виснажені" – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі