субота, 27 січня 2024 07:49

РФ хоче зміцнити свій військовий вплив у Африці - ISW

РФ хоче зміцнити свій військовий вплив у Африці - ISW
Росія намагається зміцнити свій вплив у країнах Африки. Фото: lb.ua

Міноборони РФ продовжує докладати зусиль для розширення російського впливу в країнах Африки.

Зокрема, РФ планує розмістити військову базу в Центральноафриканській Республіці. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Так, підконтрольний Міноборони РФ "Африканський корпус" 26 січня заявив, що делегація російського оборонного відомства прибула до столиці Буркіна-Фасо, міста Уагадугу. Один з прокремлівських військових блогерів стверджував, що делегація Міноборони РФ обговорить права і повноваження російського військового контингенту в Буркіна-Фасо і майбутню співпрацю країни з Росією.

Блогер стверджував, що Буркіна-Фасо, ймовірно, стане "головним координаційним центром" між членами Сахельського альянсу, до якого входять Буркіна-Фасо, Нігер і Малі. При цьому формалізація російської військової присутності в Сахелі свідчить про те, що ці відносини, ймовірно, триватимуть роками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін створює "африканський корпус" на заміну "вагнерівцям"

Російські ЗМІ також працюють у Буркіна-Фасо, щоб "конкурувати з французькими ЗМІ" та "створювати лояльний інформаційний простір".

За словами директора Російського офіцерського союзу міжнародної безпеки (РОСБ) Олександра Іванова "достатньо та ефективно" мати кілька сотень російських військовослужбовців у Центральноафриканській Республіці (ЦАР).

Він стверджує, що такий російський військовий контингент зміцнить позиції Росії в ЦАР та в регіоні, а також продемонструє, що співпраця між державами має "стратегічний довгостроковий характер". Водночас Іванов назвав "явним перебільшенням" заяви радника президента ЦАР про те, що російська військова база у цій країні може вмістити 10 тис. військовослужбовців.

При цьому посол Росії в ЦАР Олександр Бікантов заявив, що створення російської військової бази захистить національний суверенітет країни. За його словами, міністерства оборони РФ і ЦАР обговорюють місце розташування бази, і ще не визначили час прибуття російського військового контингенту і кількість російського персоналу.

"Міністерство фінансів США 26 січня 2023 року запровадило санкції проти РОСБ та Іванова за те, що вони діяли як підставні компанії "Вагнер Груп" у ЦАР. А заяви Іванова в російських державних ЗМІ про майбутні сили Міноборони РФ на теренах цієї африканської країни свідчать про те, що Міноборони Росії вдалося об'єднати деякі колишні структури "Вагнера" у ЦАР", - зазначають в ISW.

Підконтрольний Міністерству оборони РФ підрозділ "Африканський корпус" оголосив про набір колишніх та чинних бойовиків приватної військової компанії "Вагнер".

Набирають також людей, що мають досвід бойових дій на війні проти України. "Африканський корпус" оголосив високу зарплату для новобранців.

Зараз ви читаєте новину «РФ хоче зміцнити свій військовий вплив у Африці - ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі