пʼятниця, 21 грудня 2018 11:12

Розсекречення державних архівів: митрополит Латвії виявився агентом КДБ

Національний архів Латвії почав публікувати засекречені документи КДБ Латвійської РСР. У відкритий доступ потрапили документи інформаторів.

Картку митрополита Ризького і всієї Латвії Олександра оприлюднив у Twitter блогер Рустем Адагамов.

Митрополит, він же Олександр Іванович Кудряшов, був завербований 1982-го співробітником КДБ Олександром Іщенком, який привласнив агенту псевдонім "Читач".

 

Також викладені дані агента КДБ "Анатолія" - співробітника відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату, доктора теології, протоієрея Миролюбова. Завербований 1981-го.

 

"1996-го Олександр Кудряшов від імені Синоду видав організації Олександра Іщенка довіреність №98, в якій уповноважив керувати та отримувати дохід із житлових будинків із господарськими будівлями, що знаходяться за адресою: Рига, вулиця Пилс, 14, і Маза Пилс, 11, що належать Латвійській Православній церкві", - йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В архівах Німеччини знайшли посвідчення на ім'я президента Путіна

У свою чергу, у РПЦ відмовилися коментувати дані про службу митрополита Ризького у КДБ.

"Ми це не коментуємо", - заявив радіостанції "Говорить Москва" заступник голови Синодального відділу Московського патріархату із взаємин церкви з суспільством Вахтанг Кіпшидзе.

15 грудня на Об'єднавчому соборі у Києві єпископи обрали главу Української православної церкви - Епіфанія.

Зараз ви читаєте новину «Розсекречення державних архівів: митрополит Латвії виявився агентом КДБ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі