вівторок, 02 січня 2024 21:36

П'ять нових країн вступили у БРІКС

П'ять нових країн вступили у БРІКС
У БРІКС вступили Саудівська Аравія, Єгипет, Об'єднані Арабські Емірати, Іран і Ефіопія. Фото: Pexels

Саудівська Аравія, Єгипет, Об'єднані Арабські Емірати, Іран і Ефіопія оголосили про приєднання до міждержавного об'єднання БРІКС.

Аналітики не впевнені у тому, чи буде це розширення допомогою або перешкодою членам блоку, пише Africanews.

"Зростання БРІКС може означати зміну геополітичного ландшафту, хоча аналітики, як і раніше, не впевнені в тому, чи буде це розширення допомогою або перешкодою для членів БРІКС", - йдеться у повідомленні.

Розбіжності всередині БРІКС можуть послабити процес ухвалення рішень. Але там сподіваються, що розширення буде сприяти "більшому представництву економік, що розвиваються, і надасть шанс не бути залежними від долара США".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лідерів західних країн не запросили на саміт БРІКС: чим аргументували

"БРІКС є вигідним і важливим каналом для зміцнення економічного співробітництва", - сказав міністр закордонних справ Саудівської Аравії Фейсал ібн Фархан Аль Сауд.

Засновниками БРІКC є Бразилія, Росія, Індія та Китай. На всі ці країни припадає понад 40% населення світу та чверть світової економіки.

Створення блоку ініціювала РФ. Група не є офіційною багатосторонньою організацією, як ООН, Світовий банк або Організація країн-експортерів нафти. Глави держав і урядів країн БРІКС збираються щороку. Кожна країна бере на себе однорічне головування.

Президент Аргентини Хав'єр Мілей відмовився від запрошення до членства у БРІКС.

Він надіслав відповідні офіційні листи голові КНР Сі Цзіньпіну та президенту РФ Володимиру Путіну.

Зараз ви читаєте новину «П'ять нових країн вступили у БРІКС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі