понеділок, 25 вересня 2023 14:11

Спецтема: Війна Росії проти України

"Путінюгенд" вчать вмирати за Путіна" - CNN

"Путінюгенд" вчать вмирати за Путіна" - CNN
Російський школяр розбирає автомат у рамках військової підготовки / Telegram "Горизонтальна Росія"

Стаття на сайті CNN

Дитячі майданчики у Росії стають плацдармами. У школах від Тихого океану до Чорного моря діти в дитячих садках одягають форму і вчаться марширувати. Старших дітей вчать рити окопи, кидати гранати і стріляти справжніми патронами.

У школах по всій країні оспівується служба в армії, формуються "добровольчі роти" підлітків, вносяться зміни до національної навчальної програми з упором на захист батьківщини. Російських дітей готують до війни.

Мілітаризація російських державних шкіл посилилася після вторгнення Росії в Україну, спричинена не спонтанним сплеском патріотичних почуттів, а владою у Москві.

У російських школах близько 10 тис. "військово-патріотичних" клубів, у їхній роботі беруть участь чверть мільйона осіб

Інвестиції величезні. Міністр освіти Сергій Кравцов недавно заявив, що зараз у російських школах та коледжах діє близько 10 тис. так званих "військово-патріотичних" клубів, у їхній роботі беруть участь чверть мільйона людей.

Ці клуби - частина багатопланової програми, яка включає радикальний перегляд шкільної програми. Є обов'язкові заняття з військово-патріотичних цінностей, оновлені книги з історії наголошують на військових тріумфах Росії.

У серпні Володимир Путін підписав закон, який вводить у школах новий обов'язковий курс: "Основи безпеки та оборони батьківщини".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "На Україну чекає тривала війна. Потрібна зміна курсу" - The Economist

Згодом міносвіти просувало в рамках цієї ініціативи курси, що включали екскурсії у військові частини, "військово-спортивні ігри, зустрічі з військовими та ветеранами", а також заняття на дронах.

За даними міністерства, старшокласників також навчатимуть стріляти бойовими патронами "під керівництвом досвідчених офіцерів військових частин чи інструкторів".

Програма, яка проходить тестування цього року та буде запроваджена у 2024 році. Вона має прищепити учням "розуміння та прийняття естетики військової форми, військових ритуалів та бойових традицій", згідно з документом міністерства освіти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Маємо нову потенційну загрозу через Північну Корею" – Олександр Мусієнко

Сучасна історія теж переписується. Стандартний підручник "Історія Росії" тепер має на обкладинці Кримський міст та новий розділ, присвячений новітній історії України. Є розділи "Фальсифікація історії", "Відродження нацизму", "Український неонацизм" та "Росія – країна героїв".

Путін не раз хибно представляв російське вторгнення в Україну як "спеціальну місію" з захисту російськомовного населення від геноциду з боку "неонацистів".

У новому розділі хибно стверджується, що Україна "відкрито хотіла придбати ядерну зброю" і "проти Росії введено безпрецедентні санкції, бо Захід намагається всіма способами обвалити російську економіку".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна досягне своїх військових цілей" – Пітер Дікінсон про візит Блінкена

Книга, зважаючи на все, створена для того, щоб пробудити почуття історичної образи серед російських дітей і показати екзистенційну битву за виживання нації - загальну тему державних ЗМІ, яка щодня транслюється по всій країні.

Путін особисто очолив кампанію з привнесення патріотизму до російських шкіл. На заході в Кремлі цього місяця він розповів групі дітей про лист, який його дідусь послав батькові, який бився з нацистами під час Другої світової війни.

"Бий мерзотників!", - писав дідусь. Я зрозумів, чому ми виграли Велику вітчизняну війну. Людей з таким настроєм просто неможливо перемогти. Ми були абсолютно непереможними, як і зараз", - розповідав Путін дітям.

Російські діти віком від 7-8 років проходять базову військову підготовку. У Бєлгороді діти дали собі позивні. Один узяв "Кувалда". Навчання включають застосування автоматів, збирання кулемета

Опитування, проведене CNN у місцевих російських соцмережах, показало, що діти віком від 7-8 років проходять базову військову підготовку.

У липні, наприклад, у Білгороді діти дали собі позивні, один узяв позивний "Кувалда", і взяли участь у навчаннях, що включають застосування автоматичної зброї, складання кулемета та подолання смуги перешкод. Губернатор Білгорода В'ячеслав Гладков запропонував регулярно проводити заняття зі школярами та дошкільнятами.

У травні в Краснодарі десятки дітей на вигляд не старше 7-8 років марширували в армійській формі, деякі стискали в руках імітацію автоматичної зброї, проходячи повз високопосадовців на подіумі. На параді маленька дитина віддала честь і сказала чиновнику: "Товариш командувач парадом! Парад готовий. Я командир Уляна Шумелова".

Подібні сцени розігрувалися від Сахаліну на Далекому Сході до Єйська на Азовському морі. Хтось із дітей виглядає схвильованим, хтось розгубленим.

Більшість дітей 7-8 років на парадах одягнені у військову форму і без особливого успіху намагаються марширувати в ногу

Більшість дітей на цих парадах одягнені в ту чи іншу військову форму і без особливих успіхів намагаються йти в ногу. Часто носять із собою зображення російських "військових героїв".

Також наголошується на символізмі того, що Кремль називає "спеціальною військовою операцією". В Астрахані діти носили уніформу і мали іграшкові машинки, прикрашені літерою Z.

Міністерство оборони РФ розширило охоплення шкіл за допомогою широко розрекламованої програми "Різдвяна ялинка бажань", де бере активну участь сам міністр Сергій Шойгу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китайці декілька разів натякали Путіну закінчувати війну. Побачили слабкість" - полковник

Шойгу запросив 9-річну дівчинку Дар'ю з Удмуртії на парад перемоги у Москві у травні. Інші діти відвідали військові гелікоптери та музей ППО.

Очікується, що російські діти також зроблять практичний внесок у військові зусилля. Правляча партія "Єдина Росія" запустила у Владивостоці програму, в рамках якої школярі шиють солдатам штани та кашкети.

У Володимирі діти шиють балаклави для військових під час уроків праці в рамках акції "Шиємо для своїх чоловіків".

Студентам воронезького технікуму доручили виготовити мобільні печі та траншейні свічки для російських військових. А в Бурятії на Далекому Сході діти-сироти шили амулети на щастя для вояків в Україні.

Також проводяться кампанії з написання листів.

Усі ці дії висвітлюються у регіональних ЗМІ як частина ширших зусиль щодо мобілізації патріотичного духу на підтримку кампанії в Україні.

Підліткам також пропонується брати участь у так званих юнацьких військово-спортивних іграх. Щойно завершився фінал таких в Оренбурзькій області. 180 спортсменів із 14 команд, включаючи незаконно анексовані регіони України, взяли участь у змаганнях – з метання гранат, стройовій підготовці, подоланні смуги перешкод та складанні автомата Калашникова, та військово-історичній вікторині.

Діти в Бурятії розповіли про візит пораненого солдата, який заявив, що воював з польськими найманцями в Україні, і сказав, що самі українці "не хочуть воювати, і їх змушують"

Військові також відвідують школи. Діти у Бурятії розповіли про візит пораненого солдата, який заявив, що воював із польськими найманцями в Україні, та сказав, що самі українці "не хочуть воювати, і їх змушують".

Принаймні деякі вчителі, які не були в захваті від змін, були звільнені, хоча важко сказати, скільки. Директор школи Пермі подав у відставку після критики з боку провоєнних активістів. Вона не хотіла відвідувати такі заняття.

Також складно оцінити, як батьки ставляться до мілітаристської навчальної програми. Деякі батьки висловили незгоду, але більшість, з огляду на опитування громадської думки, підтримують військово-патріотичну кампанію.

Державне інформаційне агентство "РІА Новості" повідомило, що за даними опитування, 79% батьків підтримують показ дітям відеороликів про війну.

Коментарі в соцмережах дозволяють припустити, що багато росіян відчувають, що їхня країна оточена і піддається остракізму з боку ворожих держав. Єдиний вихід – захищатися. Це послання, донесене президентом та державними ЗМІ, тепер поширюється у російських школах.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Путінюгенд" вчать вмирати за Путіна" - CNN». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі