середа, 23 березня 2022 16:30

Путін намагається помститися європейцям за санкції - Подоляк

Путін намагається помститися європейцям за санкції - Подоляк
Фото: прінт-скрін відео

Путін переводить розрахунки за російський газ для європейських споживачів у рублі.

Щоб хоч якось зменшити ефект від руйнівної дії санкційних пакетів, російська політична еліта шукає асиметричні відповіді, сказав радник керівника офісу президента Михайло Подоляк.

Асиметричні відповіді - це, наприклад такі, як перехід у розрахунках на юань або використання деяких азійських банків для проведення об'ємних транзакцій з виплати боргів або закупівлі товарів. Або відмова повертати чужі літаки з подальшим переведенням вкраденого майна для використання на внутрішньому ринку.

За тривалими ціновими спекуляціями на енергоринку Путін заявив про переведення всіх розрахунків за російський газ для європейських споживачів у рублі та повну відмову від продажу ресурсів за долари/євро.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Залишився тільки Лавров" - Подоляк про зникнення Шойгу

"Це, на думку РФ, явно спровокує деякі операційні провали у європейській енергосистемі та забезпечить відповідний проросійський тиск на громадську думку на тлі агресії проти України. Не факт, звісно. Але росіяни продовжують наполегливо вірити у свої "геніальні ідеї". Так чи інакше, це другий крок до ескалації. Перший – прямі погрози авіаударами чи ударами крилатими ракетами по європейських логістичних центрах, які забезпечують допомогу Україні", - сказав Подоляк.

Керівництво Росії ухвалило рішення про переведення оплати за постачання російського газу на експорт до так званих "недружніх країн" у російські рублі. Путін доручив центробанку та уряду за тиждень визначити порядок операцій із придбання рублів на внутрішньому ринку РФ покупцями російського газу. Росія продовжить постачати газ відповідно до обсягів та за принципами ціноутворення, укладених у контрактах. Про це заявив президент країни-агресора Володимир Путін на нараді з урядом, пише Інтерфакс. Путін додав, що зміниться лише валюта платежу.

Зараз ви читаєте новину «Путін намагається помститися європейцям за санкції - Подоляк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі