середа, 09 березня 2022 18:46

Спецтема: Війна Росії проти України

Повторення Чорнобиля неможливе навіть в умовах війни - експерт

Повторення Чорнобиля неможливе навіть в умовах війни - експерт
Блоки Запорізької АЕС / slovoidilo.ua

Обстріл Запорізької АЕС потрібен, щоб залякати, взяти контроль над джерелом енергії й відключити її, а не спровокувати екологічну катастрофу. Росіяни самі бояться того, що може статися, якщо АЕС буде знищена й стане загрозою для Європи.

Про це Krytyka Polityczna розказав експерт з питань ядерної енергетики Томаш Яцковський з польського Національного центру ядерних досліджень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Санкційне меню ще велике. Росія має обнулитися" – чим США сьогодні вдарили по РФ

За його словами, пожежа на Запорізькій АЕС непокоїть, бо це "питання не технічних проблем, а божевільного рішення, щоб свідомо залякати людей".

"Перед усім, це потрібно, щоб залякати українців, що їм відключать електрику. Правда, там зараз працює лише один з шести енергоблоків. Але росіяни атакують ще одну - Південноукраїнську АЕС, розташовану в Миколаївській області, і погрожують відключити струм в Маріуполі та інших містах. Враховуючи температуру й погоду, це спровокувало б страшну гуманітарну катастрофу в Україні. Це, звісно ж, не військова операція, а цілеспрямоване знищення і тероризування суспільства", - сказав експерт.

Щодо того, чи можна енергоблок вимкнути, Яцковський відповів, що це не так легко, бо в реакторі типу ВВЕР потрібно підтримувати охолодження, щоб активна зона не розплавилася.

"Паливо в АЕС виділяє тепло не лише в процесі виробництва електроенергії, а також і після вимкнення енергетичних потужностей. Продукти розпаду розкладаються, виділяючи так зване залишкове тепло, яке потрібно розсіяти. Для цього й призначені аварійні системи охолодження й живлення", - пояснив він.

Він пригадав, що на японській АЕС Фукусіма цунамі знищило системи постачання води для охолодження, а також аварійного живлення. А компанія, якій належала станція, припустилася помилки, коли вирішила не використовувати для охолодження морську воду. Бо не зрозуміла, наскільки сильно пошкоджені енергоблоки. Зрештою, після аварії в Японії всі електростанції світу перевірили на сейсмічну стійкість, а також справність їх систем аварійного живлення й охолодження.

"Обстріл Запорізької АЕС ставить за мету залякати, взяти під контроль джерело енергії й від'єднати живлення, а не спровокувати екологічну катастрофу. Бо росіяни не залишили енергоблоки без обслуговування, хоч персонал працює під дулами автоматів. Вони самі бояться того, що може статися, якщо знищать цю АЕС. Там не йдеться про чорнобильський сценарій. Тому що технічно це енергоблоки зовсім іншого типу", - сказав експерт.

Яцковський переконаний, що навіть в умовах війни аварія на реакторах типу ВВЕР неможлива, бо їх конструкція повністю відрізняється від реакторів РБМК, які були використані в Чорнобилі. Яцковський також не вірить, що в українських реакторах можна спровокувати вибух.

"Можна зробити брудні бомби, тобто забруднити місцевість за допомогою звичайного вибуху, який призведе до викиду в атмосферу радіоактивних матеріалів. Але це за межами того, що можна уявити. Бо Росія завжди добре співпрацювала з МАГАТЕ, а її реактори високо цінують у світі", - каже експерт.

Водночас він додає, що Росія порушила всі конвенції - застосувала касетні й вакуумні бомби, а також погрожує застосувати стратегічний ядерний арсенал. А влада СРСР колись умисне влаштувала катастрофу заради експерименту. В 1950-х звалище ядерних відходів біля Челябінська підірвали. Метою було перевірити, як заражена територія функціонуватиме. Вона досі залишається закритою зоною. Це так звана Киштимська катастрофа. Зараз Росія окупувала територію навколо ЧАЕС.

"Але важко повірити, що вона спробує повторити такий експеримент в саркофазі, який збудувала міжнародна спільнота. Схоже, Запорізьку АЕС зайняли умисне так, щоб не пошкодити", - каже Яцковський.

Російські окупанти нанесли артудар по пологовому будинку у Маріуполі. Про це повідомив колишній перший заступник голови поліції України.

Зараз ви читаєте новину «Повторення Чорнобиля неможливе навіть в умовах війни - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі