понеділок, 08 серпня 2022 09:42

Спецтема: Війна Росії проти України

Посол України в Туреччині попередив про ризики зриву "зернової угоди"

Посол України в Туреччині попередив про ризики зриву "зернової угоди"
Президент Росії Володимир Путін. Фото: facebook.com/MIDRussia

Ризик зриву "зернової угоди" є завжди через непередбачувані вчинки Росії.

Туреччина й Організація Об'єднаних Націй мають контролювати ситуацію й не давати президенту Росії Володимиру Путіну зірвати угоду, заявив посол України в Туреччині Василь Боднар "РБК-Україна".

Він нагадав про російський удар по Одеському порту на наступний день після підписання угоди. За його словами, учинок Москви був ляпасом сторонам, які її підписували.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З українських портів вийдуть ще два судна: куди прямуватимуть

"Ми не знаємо, що в голові в Путіна. Це зараз головна загроза. Плюс можливі спроби десь спробувати перехопити кораблі в морі чи спробувати атакувати їх", – додав Боднар.

Наголосив, що Туреччина й ООН мають контролювати ситуацію і стежити за виконанням угоди.

22 липня в Стамбулі відбулися переговори щодо відновлення експорту українського зерна із заблокованих російськими окупантами українських портів. За їх результатами Україна підписала договір з Туреччиною та ООН щодо безпечного функціонування експортних маршрутів у Чорному морі. Другий договір Туреччина й ООН підписали з Росією.

Наступного дня Росія вдарила ракетами по одеському порту, порушивши умову договору.

27 липня ​у Чорному морі відновили роботу порти Одеса, Чорноморськ й Південний. Це стало можливими завдяки підписанням угоди про розблокування українських портів для експорту зерна.

Перше судно з українським продовольством вийшло з Одеського порту близько 9:15 1 серпня.

Якщо Росія продовжить обстрілювати портову інфраструктуру, Україна експортуватиме зерно альтернативними шляхами. Залізницею агропродукцію вивозять через Польщу, Словаччину й Угорщину, каже міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Зараз ви читаєте новину «Посол України в Туреччині попередив про ризики зриву "зернової угоди"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі