неділя, 12 лютого 2023 23:10

Спецтема: Війна Росії проти України

"Пора прибрати західні комплектуючі з російської зброї" - Олена Трегуб

"Пора прибрати західні комплектуючі з російської зброї" - Олена Трегуб
Борець із корупцією Олена Трегуб вважає, що західні уряди мають зупинити лазівки, через які західні компоненти зброї потрапляють до росіян / nako.org.ua

Думки у виданні The Financial Times виконавчого директора незалежної комісії з боротьби з корупцією у сфері оборони Nako, створеної організацією Transparency International для роботи в Україні, Олени Трегуб

Оскільки повномасштабне вторгнення Росії в Україну наближається до перших роковин, з'являється все більше свідчень, що західні технології відіграють життєво важливу роль у підтримці військових зусиль Москви. Обмеження доступу Росії до них мало б руйнівні наслідки для операцій РФ в Україні, оскільки більшість російської техніки, включаючи літаки і танки, залежить від західних запчастин. У виробників є моральне зобов'язання знати, як використовують їхню продукцію - з огляду на руйнування, які ті завдають українському цивільному населенню та інфраструктурі. Незнання не може бути виправданням.

На американські компанії Texas Instruments і Analog Devices припадає чверть західних компонентів, виявлених у російському дроні "Орлан-10" і крилатій ракеті Х-101

Розслідування Nako показали, що дрон-камікадзе іранського виробництва Shahed-136, який використовують російські війська, містить понад 30 компонентів, вироблених на Заході. Подальше дослідження, проведене аналітичним центром Королівського інституту об'єднаних озброєнь, також показало, що на американські компанії Texas Instruments і Analog Devices припадає майже чверть західних компонентів, виявлених у захопленій російській зброї, включаючи безпілотник "Орлан-10". Технологія від Texas Instruments використовувалася теж у крилатій ракеті Х-101.

Ці два приклади зброї виявилися вирішальними. "Орлан-10" - найпоширеніший розвідувальний безпілотник російської армії. З початку вторгнення він спрямував багато тисяч снарядів, які щодня випускали по українським позиціям. Ракета Х-101 застосовувалась для обстрілу об'єктів цивільної інфраструктури.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Головний удар з боку РФ буде в найближчі тижні" - Олег Жданов

Оскільки конфлікт затягується, з'явилися повідомлення, що Москва склала "списки покупок" компонентів, необхідних для її військової промисловості. Більшість з них виробляються компаніями в США, Великій Британії, Німеччині та Нідерландах, а також в Японії та на Тайвані. Напівпровідники посідають перше місце у списку. Позбавити Росію доступу до технологій подвійного призначення життєво необхідно – чіп, встановлений у холодильнику чи тостері, може легко стати частиною системи наведення ракети. Як прямі, так і непрямі масові поставки таких чіпів у Росію слід припинити.

Виробники цих комплектуючих схильні стверджувати, що дотримуються санкцій. Але Глобальний договір ООН, який був підписаний багатьма відповідними компаніями, наголошує на необхідності того, щоб бізнес не був причетний до порушень прав людини. Багато західних виробників також дотримуються принципу відповідального ведення бізнесу в рамках своєї політики екологічного, соціального та корпоративного управління.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путіну і Лукашенку можуть дати довічне або кілька десятків років за ґратами" - Юрій Білоус

Як ми бачили протягом останніх місяців, організації громадянського суспільства можуть використовувати розвіддані з відкритих джерел для виявлення і відстеження як виробників, компоненти яких потрапляють у російську зброю, так і ланцюжки поставок, що проходять у цьому процесі. Якщо ми можемо впоратися з цим з нашими дуже обмеженими бюджетами та ресурсами, те саме можуть зробити і компанії зі значно більш потужними внутрішніми можливостями.

Відсутність досліджень і запобігань цьому є не тільки відмовою від відповідальності з етичних міркувань та порушенням прав людини, але також створює ризики судових розглядів та репутаційних втрат. Ще до війни в Україні було кілька прикладів звинувачень західних компаній у співучасті у військових злочинах, що мало б послужити попередженням. Відомі випадки включають участь французьких виробника цементу Lafarge у Сирії та банківської групи BNP Paribas у Судані.

Західні політики запровадили безпрецедентні санкції проти РФ. Але Кремль ще має ресурси на війну. Замало зроблено, щоб використати вразливі місця російської армії. Без зброї вторгнення зупиниться

Західні політики ввели безпрецедентні санкції проти Росії з моменту вторгнення, але, хоча її економіка страждає, Кремль все ще має економічні ресурси для продовження війни. Навпаки, мало було зроблено, щоб використати основні вразливі місця російської армії. Без справної зброї вторгнення росіян зупиниться.

Негайне рішення полягає у тому, щоб визнати, що проблема існує. Досі бізнес і політики робили все можливе, щоб уникнути відповідальності. Для бізнесу розумним першим кроком буде навмисне опитування клієнтів про їх кінцевих користувачів та проведення більш ретельної перевірки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україні потрібні 24 літаки F-16 для перелому у війні" – Петро Черник

Тим часом, уряди повинні зробити негайні кроки для перевірки мереж поставок як усередині, так і за межами своїх кордонів, а також краще стежити і посилити експортний контроль. Вони також повинні терміново розслідувати дії третіх країн, які сприяють реекспорту або перепродуванню підсанкційних товарів до Росії. Нарешті, директивним органам слід подумати, чи слід дозволяти постачальникам продукції подвійного призначення, постачати їх у Росію.

Постачання та технічне обслуговування озброєння - ахіллесова п'ята російської армії. Заходу пора виконати свої зобов'язання, допомагаючи Києву експлуатувати цю вразливість.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Пора прибрати західні комплектуючі з російської зброї" - Олена Трегуб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі