четвер, 19 серпня 2021 18:08

Помер імовірний замовник підпалу товариства угорців в Ужгороді

Помер імовірний замовник підпалу товариства угорців в Ужгороді
Помер Мануель Оксенрайтер. Фото: myrotvorets.center

18 серпня в Москві на 46-му році помер головний редактор німецького ультраправого видання Zuerst Мануель Оксенрайтер.

Про це повідомило видання Zuerst.

Його звинувачували в замовленні підпалу будівлі Товариства угорської культури Закарпаття в Ужгороді.

Редактор помер від серцевого нападу. Проблеми з серцем у нього почалися ще 2014 року. Тоді він вперше переніс інфаркт.

Оксенрайтер – колишній співробітник бюро Маркуса Фронмаєра, депутата бундестагу від правопопулістської партії "Альтернатива для Німеччини" у федеральній землі Баден-Вюртемберг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Москва розпалює ворожнечу на Закарпатті

В Україні Оксенрайтер "прославився" через кримінальну справу про підпал будівлі Товариства угорської культури Закарпаття в Ужгороді. Це сталося 4 лютого 2018 року.

Головний підозрюваним у справі став Міхал Прокопович. На суді в Кракові він заявив, що замовником був Оксенрайтер. Редактор свою причетність заперечував.

У січні 2019-го прокуратура Німеччини почала власне розслідування проти Оксенрайтера. Тоді він втік до Росії.

Оксенрайтер відомий своїми антиукраїнськими висловлюваннями в ефірах російських пропагандистів. Він часто відвідував окупований Росією Крим.

Мануель Оксенрайтер працював головним редактором безкоштовного ультраправого німецького журналу Zuerst, писав для шведського неонацистського видання Nya Tider. З 2013 року виступав на RT - спочатку як експерт по Сирії, захищаючи право Дамаска на володіння хімічною зброєю, а пізніше аналізував ситуацію в Україні.

2015-го Маркус Фронмаєр і Оксенрайтер зустрічалися в Петербурзі з російським правим езотериком Олександром Дугіним. Роком пізніше політики заснували в Берліні "Німецький центр євразійських досліджень", одна з цілей організації - спостереження на виборах.

Оксенрайтер кілька разів виступав як міжнародний спостерігач - наприклад, на виборах в самопроголошеній Донецької Народній Республіці.

Зараз ви читаєте новину «Помер імовірний замовник підпалу товариства угорців в Ужгороді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі