вівторок, 06 лютого 2018 07:48

Політолог пояснив, чому "кремлівська доповідь" не стала офіційною

Політолог пояснив, чому "кремлівська доповідь" не стала офіційною
США поки не ввели офіційні санкції з прагматичних причин. Фото: Life.ru

Сполучені Штати Америки не ввели офіційні санкції проти Росії з певних причин. "Кремлівська доповідь" була сигналом – офіційних санкцій поки немає, тому потрібно конструктивно домовлятися.

Про це розповів Володимир Фесенко, голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента", передає "24 Канал". Він нагадує, що документ з'явився зараз, тому що це умова закону про країни, які становлять загрозу для національної безпеки США, куди, крім Росії, увійшли Північна Корея та Іран. Припускає, що існують неформальні, неофіційні санкції у вигляді рекомендацій. Наприклад, не давати кредити компаніям, пов'язаними з фігурантами цього списку, вводити візові обмеження для членів їхніх сімей, обмежити для них купівлю нерухомості в США. Це може бути в закритій секретній частині доповіді.

Американці, переконує експерт, поки не ввели офіційних санкцій з прагматичних причин: "Американці розуміють, що санкції – серйозний козир, який не треба кожен раз викладати на стіл. Погрозити, натякнути – цю функцію список виконав. Це чорний список потенційних цілей, але козир не задіяний. Таке профілактичне стримування і загроза".

Окрім того, Трамп хоче домовлятися з Путіним і не бажає спалювати всі мости. У Білому домі, за словами політолога, побоюються, що нова хвиля санкцій по відношенню до всієї російської верхівки призведе до поглиблення конфлікту. А США хочуть залишити вікно для переговорів. Треба домовлятися щодо Афганістану, Іраку, Сирії, продовжувати переговори по Україні.

"США кажуть Росії: ми вам пригрозили, а чи буде приведена загроза в дію, залежить від вас", – підкреслив Фесенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У "кремлівську доповідь" мінфін США додав ватажків ЛДНР та "сірого кардинала" терористів

Каже, що не всі, хто потрапив у "кремлівську доповідь", побіжать ховатися під крило Путіна. Хтось буде однією ногою в Росії, інші – в США і Європі і будуть вичікувати. У силовиків, вважає експерт, вибору немає – вони під Путіним. У олігархів простір для маневру є: "Багато олігархів через санкційні списки заворушилися. Тим, кому важливо їздити на Захід, почали давати неформальні сигнали США, що готові дистанціюватися від путінського режиму. Зокрема, керівники "Альфа-Груп" (Михайло Фрідман) пішли з російського оборонного комплексу. Фрідман любить слухати джаз і їздить в Європу і США, і він не хоче бути Олегом Дерипаскою, якому заборонений в'їзд в США. Тому деякі олігархи готові втратити гроші, але не бути під американським ударом".

Росія може здійснити певні ходи у відповідь на "кремлівську доповідь" США. За словами Сергія Рябкова, заступника керівника МЗС Росії, у Росії не прагнутимуть діяти строго дзеркально у цьому випадку. Не хочуть діяти на шкоду собі. Зазначив: "Відповідати будемо, коли і якщо наш президент, наше керівництво, оцінивши сукупність факторів, прийде до висновку, що цей момент настав".

Зараз ви читаєте новину «Політолог пояснив, чому "кремлівська доповідь" не стала офіційною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі