четвер, 07 квітня 2022 18:36

Спецтема: Війна Росії проти України

"Першу частину війни закінчено, і Путін програв її. Тепер буде війна на виснаження" – що пише про нас світова преса
6

До рук німецької спецслужби потрапили записи телефонних розмов російських солдатів, які свідчать, що масове вбивство мирних жителів російськими військами – не виняток, а частина стратегії. Записи оприлюднили у німецькому парламенті. Подібні воєнні злочини, за словами авторів доповіді, також трапляються в інших окупованих українських містах. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Не дайте Путіну перемогти в Україні", The Wall Street Journal, США

Думки оглядача Деніеля Хеннінгера

У жодному разі Володимиру Путіну не можна дозволяти перемагати в Україні. Людям не можна стріляти в потилицю зі зв'язаними за спиною руками, щоб це зрозуміти. Але такою є історія повільної протидії людства масовим вбивствам.

Путін мав намір швидко перемогти Україну. Вже не має. Але ще може перемогти, якщо дії Заходу і України призведуть до заморозки конфлікту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Віллу українофоба Соловйова "залили кров'ю"

Добре, що після звірств у Бучі президент США Джо Байден та європейські лідери говорять про те, щоб притягнути Путіна та його соратників до відповідальності за воєнні злочини. Проте не треба бути Володимиром Зеленським, щоб помітити, що ці добрі наміри мають мало спільного з реальністю. Нинішній рівень допомоги Україні з боку НАТО надалі залишає країну в чистилищі – однією ногою у путінському пеклі, а іншою з рятувальним колом від Заходу.

Путін просто знищує Україну - її народ, економіку, міста та інфраструктуру. Після поточної "паузи" повернеться

Використовуючи ракети далекого радіусу дії, міни та історичну схильність своєї армії до варварства, він просто знищує Україну – її народ, економіку, міста та інфраструктуру. Після поточної "паузи" повернеться ще.

Наслідки такого несподіваного масштабу руйнувань мають велике значення для розрахунків Заходу. На даний момент усі доводи, хоч би якими вони не були, на підтримку врегулювання шляхом переговорів, стали неймовірними.

У Білому домі, Пентагоні та Держдепі зараз часто запитують: чи хочемо ми, щоб Україна перемогла? Після цього тижня краще ставити запитання: чи ми готові змусити Путіна програти?

Автор: Getty Images
   У Сіверськодонецьку горить будівля
У Сіверськодонецьку горить будівля

Сказати, що він переживає "стратегічну поразку", це хитрощі. Щодня, коли він вбиває і руйнує, то перемагає. Путін має програти в Україні не лише в очах всього приголомшеного світу, а й росіян. Нинішнього військово-політичного статус-кво від НАТО, потоків зброї та посилення санкцій недостатньо.

Жахливо говорити, але є підозра, що для декого у Вашингтоні, Берліні та Парижі бурхливе моральне обурення світу щодо путінських злочинів дозволяє їм відкласти жорсткіші рішення щодо підвищення військових витрат для Путіна ще на тиждень. Якщо ЗМІ пишуть про Бучу, геноцид та військові злочини, то аргумент на користь відправки Україні висотних протиракетних комплексів, протиартилерійських радарів та іншої "ескалаційної" військової техніки блякне. Зрештою, ми не повинні дозволити Путіну перемогти.

"Довга війна на виснаження в Україні матиме величезні глобальні наслідки", CNN, США

Російське вторгнення в Україну перетворюється на жорстоку війну на виснаження, яка віщує довгі місяці нових людських жертв і передасть хвилі від нападу на мільйони людей по всьому світі.

Швидка переоцінка тривалості, характеру і витрат на війну спричинена стратегічним зрушенням Росії від спроби захопити Київ і повалити його владу до переорієнтації військової сили на південні та східні райони.

Автор: Getty Images
  Люди, які рятуються від бойових дій в Україні, в середу прибули до центру для біженців у Запоріжжі
Люди, які рятуються від бойових дій в Україні, в середу прибули до центру для біженців у Запоріжжі

Шість тижнів тому, у перші дні війни, здавалося можливим, що російський бліцкриг може швидко штурмувати країну та захопити столицю. Але запеклий український опір, підкріплений західною зброєю, і тяжкі втрати росіян призвели до зміни плану Москви.

Проте передислокація, яка дозволила розкрити світові жахливі сліди звірств, не означає, що жорстока війна, яку Путін не може дозволити собі програти, близька до завершення.

Те, що вбивають мирних жителів, вказує, яка мета російського вторгнення - знищити українську націю

Той факт, що вбивають мирних жителів, найкраще показує, якою є мета російського вторгнення. Мета – знищити українську націю.

Наслідки безжальної місії Росії не локалізовані у Європі. Міністр фінансів Джанет Йеллен у середу попередила про "величезні наслідки" вторгнення для світових запасів їжі та енергоресурсів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Битва за Донбас буде схожа на Другу світову війну - Кулеба

Війна, що триває, матиме жахливі гуманітарні наслідки, враховуючи стратегію Путіна щодо руйнування міст і звірства, що здійснюються його військами. У той час як світ обурений зображеннями мертвих цивільних, жах, що розгортається в обложених містах півдня і сходу, може бути ще жорстокішим, але українським та іноземним журналістам буде важче викрити його. Це підвищує ймовірність безкарності деяких з найстрашніших воєнних злочинів, скоєних на європейському континенті з часів боснійської війни і, можливо, з часів Другої світової війни.

Передислокація Путіна не означає, що він відмовився від своєї довгострокової мети – захопити Київ

"Першу частину війни закінчено, і Путін програв її. Тепер буде війна на виснаження. Це буде дуже важко для України", - сказав колишній голова ЦРУ з операцій у Росії Стів Холл.

"Ця війна може продовжуватися довго, але США продовжать підтримувати Україну та її народ у боротьбі за свободу", - заявив Байден.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ворог намагається відтягнути частину підрозділів ЗСУ до кордону з Білоруссю

Попередження про те, що війна тепер стане постійною кризою, що нависла над Заходом, були вперше посилені в середу генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом. Колишній прем'єр Норвегії сказав, що передислокація Путіна не означає, що він відмовився від своєї довгострокової мети – захопити Київ.

"Ми не бачимо жодних ознак, що Путін змінив прагнення контролювати всю Україну, а також переписати міжнародний порядок. Тому маємо бути готовими до довгострокової боротьби. Ми повинні бути реалістами і розуміти, що це може тривати багато місяців або навіть років", - сказав він.

Автор: Getty Images
  Люди ховають жертв російського терору у Бучі
Люди ховають жертв російського терору у Бучі

Глава НАТО говорив перед зустріччю у четвер у Брюсселі, на якій міністри Альянсу обговорять нові кроки щодо війни в Україні. Президент Зеленський просить танки і важке озброєння. Західні країни досі переважно давали Україні протитанкові та зенітні засоби, які ефективно допомагали відбивати наступ Росії.

Але тепер питання в тому, чи Україна зможе отримати зброю, щоб витіснити Росію. Це рішення може ще більше залучити Захід у війну. Байден уже заблокував план Польщі щодо відправлення літаків МіГ-29 для ВПС України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни спалюють мирних людей у Маріуполі, як колись нацисти в концтаборах - глава УГКЦ

"Я вважаю, що того, що робить НАТО, недостатньо. Мета має полягати у тому, щоб українські сили справді перемогли. Для цього їм знадобиться більше, ніж просто танки, безпілотники та ракети Javelin. Їм потрібні потужніші системи, їм потрібна реальна допомога", - сказала генерал-майор у відставці Дана Піттард.

"Російські солдати обговорювали звірства проти мирних жителів по радіозв'язку", Der Spiegel, Німеччина

Федеральна розвідувальна служба Німеччини має у розпорядженні жорстоку інформацію про звірства, скоєні російськими військами в Бучі. Служба перехопила розмови російських військових, де обговорювалося вбивство мирних жителів у цьому місті. Деякі повідомлення також можуть стосуватися трупів, сфотографованих у Бучі.

Автор: Getty Images
  Люди ховають жертв російського терору у Бучі
Люди ховають жертв російського терору у Бучі

Братська могила та десятки трупів мирних жителів, що лежать на вулиці, були виявлені в місті після відходу звідти російських військових минулими вихідними. У деяких із них були зв'язані руки, на тілах інших сліди катувань. Серед постраждалих багато жінок та дітей.

Російська влада категорично заперечує, що російські війська відповідають за ці воєнні злочини. Вони стверджують, що це інсценування України. Однак цьому суперечать численні заяви очевидців, з якими журналісти SPIEGEL зустрічалися на місці.

У радіоповідомленні один солдат каже іншому, що він та його колеги застрелили когось на велосипеді

Записи прослуховування також повністю спростовують російські спростування. ФРС повідомила про свої висновки у залі засідань німецького парламенту у середу. Зокрема, там є радіоповідомлення, які відповідають місцезнаходженням тіл, знайдених уздовж головної дороги. Повідомляється, що у радіоповідомленні один солдат каже іншому, що він та його колеги застрелили когось на велосипеді. Фото трупа на велосипеді облетіло весь світ. В іншому радіоповідомленні чоловік каже: "Спочатку розпитай їх, солдате, а потім уже стріляй у них".

Автор: Getty Images
  Люди ховають жертв російського терору у Бучі
Люди ховають жертв російського терору у Бучі

У матеріалах також йдеться, що ключову роль у звірствах відіграли бойовики російських найманих військ, так званої "Групи Вагнера". Вони вже привернули до себе увагу під час війни у Сирії через особливу жорстокість.

Очевидці злочинів повідомили, що на початку окупації у Бучі перебували "молоді солдати". Коли їх замінили інші, напади на мирних жителів вийшли з-під контролю. Деякі очевидці повідомляють про чеченців.

Російські солдати говорили про звірства як про щось нормальне, як про частину повсякденного життя

Записи вказують, що це були не випадкові дії, чи дії окремих солдатів, які вийшли з-під контролю. Солдати говорили про звірства як про щось нормальне, а також, що це частина їхнього повсякденного життя.

Автор: Getty Images
  Люди ховають жертв російського терору у Бучі
Люди ховають жертв російського терору у Бучі

ФРС заявила в середу у Берліні, що це свідчить, що вбивства мирних жителів стали частиною звичайних дій російських військових, можливо частиною чіткої стратегії. Йдеться про поширення страху і жаху серед цивільного населення та придушення опору.

Записи свідчать, що такі події, як у Бучі, відбувалися також в інших місцях. Очевидно, є ознаки місць злочинів на околицях обложеного Маріуполя, який значною мірою зруйнований російськими бомбардуваннями.

У минулому огляді преси Gazeta.ua давала репортаж зі звільненого міста Тростянець, неподалік російського кордону. Британська The Economist аналізує, чому росіян важко притягти до відповідальності в міжнародних судах, але все одно треба проводити розслідування. І заклик президента Зеленського виключити РФ з Ради безпеки ООН.

Зараз ви читаєте новину «"Першу частину війни закінчено, і Путін програв її. Тепер буде війна на виснаження" – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі