неділя, 20 червня 2021 22:42

Переможе Росія чи Європа: у Вірменії достроково обирають парламент

Переможе Росія чи Європа: у Вірменії достроково обирають парламент
В.о. прем'єр-міністра Нікол Пашинян є кандидатом у прем'єри від партії "Громадянський договір". Фото: Reuters

У Вірменії відбулися дострокові парламентські вибори.

У них взяли участь 21 партія і чотири політичні блоки, повідомляє "Радіо Азатутюн".

Явка по країні склала 49,4%. За даними ЦВК, на виборах з 2 593 572 виборців проголосували 1 281 174.

Явка в Єревані - 51,55%.

В.о. прем'єр-міністра Нікол Пашинян є кандидатом у прем'єри від партії "Громадянський договір". Головним суперником правлячої партії вважають блок "Айастан" ("Вірменія") на чолі з експрезидентом Вірменії Робертом Кочаряном.

Окрім того, у виборах взяли участь партії "Справедлива Вірменія", "Вірменський національний конгрес", Національно-християнська партія "Зартонк" ("Пробудження"), партія "Свобода", блок "Честь маю", партія "Єдина Родина", партія "Всевірменська національна державність", "Просвітлена Вірменія", "Наш дім - Вірменія", "Республіка", "Вірменська родина", "Вільна Батьківщина", "Процвітаюча Вірменія", Демократична партія Вірменії та інші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Парламент Вірменії вдруге не обрав Пашиняна прем'єром і саморозпустився

Прохідний бар'єр для партій становить 5% від кількості виборців, що взяли участь у голосуванні, а для політичних блоків - 7%.

Дострокові вибори відбулися на тлі затяжної політичної кризи, зумовленої політичною боротьбою всередині країни та розчаруванням після поразки у війні за Карабах восени 2020 року.

Ці вибори можуть стати шансом для Росії поквитатися за революцію 2018 року та призвести до остаточної перемоги у Вірменії проросійського курсу – замість спроб зберегти багатовекторну політику та мати тісні відносини з європейськими країнами.

Президент Вірменії Армен Саркісян підписав указ про розпуск Національних зборів, парламенту, і призначення нових виборів.

Позачергові парламентські вибори призначили на 20 червня. Старий парламент функціонуватиме до обрання нового.

Зараз ви читаєте новину «Переможе Росія чи Європа: у Вірменії достроково обирають парламент». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі