понеділок, 17 квітня 2017 12:50

Печеру, в якій знайшли найстаріше взуття, здадуть в оренду
5

Влада Вірменії наперекір вченим хоче здати в оренду печеру, де знайдене найдавніше в світі взуття.

Чиновники говорять про залучення туристів до природніх пам'яток, археологи - про небезпеку безповоротної втрати культурних шарів. Проти різко виступили вчені, заявивши, що передача об'єктів в приватні руки може знищити пам'ятники.

За умовами конкурсу, господарем печер на п'ять років може стати будь-яка заможна людина - як громадянин Вірменії, так і іноземець, який запропонує кращий туристичний проект.

Здати в оренду пропонується п'ять печер в тому числі й печеру Арені, що містить кілька культурних шарів. Дослідниками виявлений комплекс епохи кам'яної доби та енеоліту.

Печера Арені знаходиться на півдні Вірменії в вапняних утвореннях крейдяного періоду в ущелині річки Арпа. Вона була виявлена ​​ще в 80-х роках. На початку 2000-х років в одній з галерей печери якийсь підприємець побудував кафе, видаливши культурний шар без вивчення.

Археологічні роботи спільної вірмено-американо-ірландської експедиції під керівництвом Бориса Гаспаряна з Інституту археології та етнографії Національної академії наук РА були розпочаті в ній в 2007 році, завдяки чому діяльність кафе назавжди була припинена.

У перші ж дні розкопок всередині печери були виявлені культурні шари, що містять матеріал, що представляє величезну цінність для археології не тільки Вірменії, але і всього регіону. Тут були відкриті непотривожені шари з виноробним комплексом 6000-річної давності і пов'язані з ним глинобитні структури із залишками культових людських жертвоприношень.

У 2008 році у входу в печеру під підлогою житла 3500 року до н.е. була виявлена ​​шкіряна туфелька, що добре збереглась - найдавніша збережена до наших днів людське взуття.

У 2010-му році після публікації про знахідку в журналі PLOS One про печері Арені дізналися в усьому світі.

Зараз ви читаєте новину «Печеру, в якій знайшли найстаріше взуття, здадуть в оренду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі