субота, 22 серпня 2020 15:45

Отруєного Навального перевезли до Німеччини

Отруєного Навального перевезли до Німеччини
Олексій Навальний / Getty

Російського опозиціонера Олексія Навального у суботу, 22 серпня, доставили спеціальним літаком до берлінської клініки "Шаріте". Він далі в комі, стан стабільно важкий. Соратники підозрюють, що влада РФ хотіла приховати сліди отруєння, тому дві доби наказувала російським лікарям не дозволяти вивозити хворого на лікування до Німеччини.

Російські лікарі за день діаметрально змінили думку

Російські лікарі вирішили, що Навальному можна лікуватися в ФРН ввечері в п'ятницю. Ще вранці того дня заявляли, що це неможливо. Вони стверджували, що версія соратників Навального про отруєння не має підтверджень. Пише про подію ВВС.

Основний діагноз омських лікарів - порушення в опозиціонера обміну речовин через різке зниження цукру в крові. Таке заявив головний лікар швидкої допомоги №1 в Омську Олександр Мураховський. Консиліум проводився за участю московських медиків.

Опозиціонеру раптово і різко стало погано в літаку, на якому повертався в четвер, 20 серпня, з Томська в Москву. Літак екстрену сів в Омську. Прес-секретар політика Кіра Ярмиш заявила про отруєння після того, як Навальний попив чаю в кав'ярні томського аеропорту перед посадкою. З тих пір він в комі та підключений до апарату штучної вентиляції легень.

Російськими медики ніякої отрути в організмі опозиціонера не виявили. Лише сліди промислової хімії - наприклад, пластикового стаканчика, з якого пив чай.

Ярмиш заявила, що заборона на перевезення означає пряму загрозу життю, замах на життя. Лікарі змінили рішення на діаметрально протилежний після того, як в четвер до Хуйла подзвонив і поцікавився здоров'ям Навального глава Європейської ради Шарль Мішель, - пише Reuters. Президент Росії відповів, що опозиціонер "захворів" і "його лікують найкращі російські лікарі". У п'ятницю до Хуйлоа з вимогою дозволити перевезти чоловіка в Німеччину звернулася дружина опозиціонера – Юлія Навальна. Юля припустила, що лікарі тягнули час, щоб з організму чоловіка вийшли залишки отрути.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Навального доставили до німецької клініки: що відомо

Хто такий Навальний?

Олексій Навальний, 44 роки, – один із головних російських опозиціонерів, правник, блогер, борець проти корупції. Має дві освіти – правничу і фінансову.

Активну громадську діяльність розпочав 2004-го. Писав блоги про корупцію в російських державних підприємствах, серед вищих чиновників, суддів, прокурорів, їх статки, які не відповідають зарплаті. У 2011-му назвав правлячу партію "Єдина Росія" - "шахраями і злодіями". Характеристика стала крилатою. Через кілька місяців проти нього відкрили справу, що її західні медіа назвали "помстою". Після сфальсифікованих парламентських виборів 2011-го в Росії виступав на акціях протесту. Відсидів 15 діб за ґратами.

У 2013-му на виборах мера Москви був кандидатом від партії "РПР — Парнас". Отримав 27 % голосів, поступившись Сергію Собяніну з його 51,37 %.

У 2014-му партія "Народний Альянс" на чолі з Навальним підтримала Майдан і засудила силове придушення протестів у Києві. Заявляв, що членство України в ЄС не суперечить інтересам Росії, яка теж має рухатися до тих же цінностей. Не підтримав анексію Криму.

Закликав західні країни ввести додаткові санкції проти "внутрішнього кола Путіна". Зокрема, заморозити фінансові активи і конфіскувати власність російських олігархів. Фонд боротьби з корупцією Навального підготував список осіб для санкцій з боку ЄС. У жовтні 2014-го заявив, що хоча Крим анексовано з грубими порушеннями міжнародного права, наразі він - частина Росії і в найближчому майбутньому до складу України не повернеться.

30 грудня 2014-го Навального засудили на 3,5 року в'язниці умовно та штрафу 4,4 млн. рублів (1,5 млн. грн. за тодішнім курсом. – Gazeta.ua). Всупереч домашньому арешту відвідав мітинг на свою підтримку. Держдеп США назвав вирок "придушенням і покаранням політичного активізму", а в ЄС "політично мотивованим".

У 2017-му Фонд боротьби з корупцією Навального опублікував фільм про резиденції прем'єра Росії Дмитра Медведєва "Він вам не Дімон". Там йшлося, що на пов'язані з Медведєвим фонди перевели понад 70 мільярдів рублів (в перерахунку 33,5 млрд. грн. за курсом на той час. – Gazeta.ua). В Youtube фільм переглянули майже 36 млн. разів. В Росії відбулись акції протесту. Затримали понад 1200 учасників. Самого Навального посадили на 15 діб. Тоді ж його двічі облили зеленкою. Під час другого нападу до зеленки домішали їдку речовину й опозиціонер ледь не втратив зір. 3 травня ЦВК Росії заявило, що Навальний не може балотуватися на президентських виборах 2018-го через непогашену судимість.

Батько Навального - українець з села Залісся на Київщині. Сам опозиціонер заявляв: "Я наполовину українець. У мене більшість родичів в Україні… Доки ЧАЕС не вибухнула, просто всі родичі жили в тих краях, кожне літо проводив там. Мабуть, я більше українець за своїм корінням і генетикою".

Водночас Навальний виступає за геополітичний союз Росії, України і Білорусі, в якому Москва має грати провідну роль. У 2017-му визнав, що на Донбасі воюють російські війська і пообіцяв вивести, якщо стане президентом. Також обіцяв у випадку перемоги на президентських виборах виконати російську частину Мінських угод і передати Україні контроль над кордоном. У 2018-му закликав російську владу звільнити українського режисера Олега Сенцова.

Кого травили за правління Путіна?

Польський телеканал TVN24 зібрав історію, кого травили в Росії і за її межами за 20 років правління Путіна.

Експолковника ГРУ, розвідника, британського громадянина Сергія Скрипаля та його доньку Юлю отруїли в березні 2018-го в Солсбері. Обох знайшли непритомними на лавці біля торгового центру. В критичному стані доправили в лікарню. Скотланд-ярд виявив, що використали "новічок", який є тільки в Росії. Отруту російські розвідники нанесли на вхідну клямку дому Скрипалів. Лондон звинуватив Москву в замаху на своїх громадян. Кремль звинувачення відкинув. Скрипаль із донькою вилікувалися. Їх нове місце проживання – невідоме.

У вересні 2018-го в лікарню в тяжкому стані потрапив видавець інтернет-ЗМІ "Медіазона", чоловік Надії Толоконнікової з групи Pussy Riot, Петро Верзілов. Перед цим він із Pussy Riot провів акцію проти порушення прав людини в Росії на московському стадіоні. На матчі були президенти Росії та Франції, які все бачили. Спочатку журналіст втратив зір, потім мову, потім його паралізувало. Лікарі сказали, що вжив психотропних засобів. Верзілова спеціальним літаком відправили на лікування до Берліна. Після реабілітації повністю одужав.

У лютому 2017-го в московську лікарню потрапив опозиціонер Володимир Кара-Мурза молодший. Йому стала раптом погано за кілька годин до польоту в США. Заявив, що отруєння перед вильотом – тактика організаторів замаху, бо під час польоту складно надати медичну допомогу. Це було друге отруєння Кара-Мурзи. Перше відбулося через три місяці після вбивства опозиціонера Бориса Нємцова 2015-го. Кара-Мурза співпрацював з ним. Довго відновлював здоров'я. Тепер живе в США.

Колишній співробітник ФСБ Олександр Литвиненко, який втік у Британію, відчув себе погано після того, як попив чаю в одному з лондонських ресторанів 1 листопада 2006-го зі знайомим колишнім ФСБшником Андрієм Луговим і невідомим, який назвався "Володимиром". 23 листопада він в муках помер. Британці виявили сліди радіації, спричиненої радіоактивним полонієм-210. Лондон запідозрив у вбивстві росіян Андрія Лугового і Дмитра Ковтуна. Москва не погодилася на їх екстрадицію. Луговий став депутатом Думи в 2011-му, а 2015-го нагороджений орденом "За заслуги перед батьківщиною".

Покійній журналістці "Нової газети" Анні Політковській 2 вересня 2004-го стало раптом погано після того, як попила чаю і взяла від стюардеси вологу серветку в літаку "Аерофлоту". Той летів з Москви до Ростова. Журналістка мала потрапити в Беслан, що в Північній Осетії, де 1-3 вересня чеченські терористи захопили школу з дітьми. Політковську госпіталізували в Ростові в тяжкому стані з "отруєнням невідомими токсинами". Аналізи, взяті в лікарні, знищили. У Політковської серйозно постраждала печінка, нирки і ендокринна система. Вважала, що отруїли ФСБ, щоб не дати врегулювати ситуацію з терористами. Стверджувала, що в Росії відновила роботу 12-а лабораторія КДБ, яка виробляє отрути. Лікувалася в США. Займалася справами Чечні, писала про злочини російської армії під час ІІ чеченської війни. Відкрито критикувала Путіна. Її застрелили в жовтні 2006 року, на день народження Путіна, в ліфті в будинку в Москві, де жила.

Після тяжкої і таємничої хвороби 3 липня 2003-го помер заступник головного редактора "Нової газети" Юрій Щекочихін. Родичам заборонили брати зразки тіла для незалежного розслідування. Таємно відправлений зразок дослідили в Лондоні, де встановили отруєння радіоактивним талієм. Офіційна причина — гостра алергічна реакція і загальна інтоксикація організму. Журналіст займався темами контрабанди ФСБ та обміном заручників під час ІІ чеченської війни.

Зараз ви читаєте новину «Отруєного Навального перевезли до Німеччини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі