пʼятниця, 10 червня 2022 17:20

Спецтема: Війна Росії проти України

"Засудженим до страти" в ОРДО іноземцям відмовили в статусі військовополонених

"Засудженим до страти" в ОРДО  іноземцям  відмовили в статусі військовополонених
У Росії Ейдена Асліна, Шона Піннера та Брагіма Саадуна вважають "найманцями". Фото: Мінфін

Британці, яких засудили до смертної кари в ОРДО, не отримають статусу військовополонених.

Оскільки вони нібито є "найманцями". Про це російському "Інтерфаксу" заявила міністерка закордонних справ РФ Марія Захарова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Велика Британія не буде вести прямі переговори з РФ про засуждених іноземців в ОРДО

"Всупереч заявам британських офіційних осіб, згадані громадяни є не військовополоненими, а найманцями", — сказала вона.

Захарова послалась на міжнародне гуманітарне право, згідно з положеннями якого начебто британці не є "комбатантами", тому на них не може розповсюджуватись даний статус.

За її словами, звернень, які стосуються Ейдена Асліна та Шона Піннера, від британської сторони до МЗС Росії не надходило.

9 червня бойовики так званої ДНР "засудили" до смертної кари трьох іноземних воїнів, які захищали Україну. Заявили, що полонені можуть "просити про помилування".

Ейден Аслін - колишній доглядач із Великої Британії. Його схопили в Маріуполі у квітні. Разом з Аспіном у полоні опинився колишній військовий Королівського англійського полку Шон Піннер. Підданий Марокко Брагім Саадун 12 березня здався в полон у Волновасі.

Управління ООН з прав людини відреагувало на смертні вироки. Прессекретарка ООН Равіна Шамдасані каже, що судові процеси над військовополоненими прирівнюються до воєнного злочину.

Винесення псевдосудом так званої ДНР смертного вироку британцям і марокканцю, які брали участь у воєнних діях у складі української армії, є підвищенням Російською Федерацією ставок у переговорному процесі, вважають в МЗС України.

Зараз ви читаєте новину «"Засудженим до страти" в ОРДО іноземцям відмовили в статусі військовополонених». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі