неділя, 02 червня 2024 08:12

Остін оцінив ймовірність війни США з Китаєм

Остін оцінив ймовірність війни США з Китаєм
Міністр оборони США Ллойд Остін висловився щодо ймовірності війни з Китаєм. Фото: gettyimages.com

Попри стрімку ескалацію напруженості в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, війна з Китаєм "не є ані близькою, ані неминучою".

Про це на оборонному форумі Шангрі-Ла в Сінгапурі заявив міністр оборони Сполучених Штатів Америки Ллойд Остін, повідомляє Associated Press.

Глава Пентагону наголосив на важливості відновлення діалогу з Китаєм для уникнення "прорахунків та непорозуміння".

Видання зазначає, що про це Остін сказав на наступний день після того, як він понад годину зустрічався в кулуарах з главою Міноборони Китаю Донг Джуном.

Очільник Пентагону не розкрив деталі розмови, але відзначив її важливість.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На початку війни Сі Цзіньпін був готовий дати зброю Росії - ЗМІ

"Поки ми розмовляємо, ми можемо визначити ті проблеми, які викликають занепокоєння, і ми хочемо переконатися, що ми розмістили "огорожі", щоб гарантувати відсутність неправильного сприйняття та прорахунків, які можуть вийти з-під контролю. Ви можете робити такі речі, лише якщо говорите", - сказав Остін.

Він також відреагував на заяви президента Філіппін Фердинанда Маркоса-молодшого напередодні щодо конфліктних ситуацій із Китаєм на тлі претензій Пекіна в Південно-Китайському морі. Остін підтвердив, що зобов'язання США щодо Філіппін як партнера за договором є "залізними".

"Є багато речей, які можуть статися в морі або в повітрі, ми це розуміємо. Але наша мета - переконатися, що ми не дозволяємо речам вийти з-під контролю без потреби", - зазначив Остін.

За його словами, багато з цих питань найкраще вирішувати шляхом переговорів. Глава Пентагону також запевнив, що Вашингтон продовжуватиме забезпечувати захист прав націй у регіоні та збереження ними доступу до своїх виключних економічних зон.

"Війна чи боротьба з Китаєм, на мій погляд, не є ані близькими, ані неминучими. Лідерам держав потрібно продовжувати працювати разом, щоб переконатися, що ми робимо речі, щоб зменшити можливості для прорахунків і непорозумінь", - сказав Остін.

Він також відповів на заяви Пекіна щодо війни РФ проти України, про яку китайські офіційні особи кажуть як про "українську кризу", прямо не засуджуючи агресію Москви. Остін наголосив, що така "криза, очевидно, була спричинена тим, що Путін прийняв рішення незаконно вторгнутися до свого сусіда".

Міністерство закордонних справ КНР зробило 31 травня офіційну заяву щодо саміту миру. Китаю важко брати участь у саміті, який незабаром відбудеться у Швейцарії, оскільки вимоги Пекіна не були враховані, заявила речниця МЗС Китаю Мао Нін.

За її словами, серед вимог Пекіну була "рівноправна участь, як Росії, так і України на саміті миру, а також чесне обговорення всіх мирних планів".

Зараз ви читаєте новину «Остін оцінив ймовірність війни США з Китаєм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі