пʼятниця, 04 вересня 2020 12:45

Останній індіанський командир здався після 30 років воєн

Останній індіанський командир здався після 30 років воєн
Джеронімо, 1887 рік / Wikipedia

4 вересня 1886-го лідер апачів Джеронімо, оточений американськими військами, здався генералу Нельсону Майлсу. 30 років він захищав землі корінних народів Північної Америки. Джеронімо - останній ватажок індіанців, який воював. Із ним закінчилися індіанські війни у США.

Гоятлай, Джеронімо, народився 16 червня 1829-го на території сучасної Аризони. На той час — частина Мексики. Родина завжди вважала цю землю своєю. Батьки виховали у традиціях апачів. Одружився з жінкою зі свого племені і мав трьох дітей.

5 березня 1851-го загін з 400 мексиканських солдатів напав на табір Джеронімо, коли більшість чоловіків племені пішли в місто торгувати. Серед убитих були його дружина, діти й мати. Вождь відправив Гоятлая до вождя іншого племені по допомогу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Коломиї виступили індіанці та самураї

Хоча Джеронімо ніколи не був вождем, з цього моменту став командиром. Очолював рейди проти мексиканців, а згодом і проти армії США.

Завжди поступаючись противникові в чисельності, у битві з мексиканськими і американськими військами прославився відвагою і невловимістю, які демонстрував з 1858-го по 1886 рік. Наприкінці очолював загін з 38 чоловіків, жінок і дітей. Цілий рік за ним полювали 5 тис. солдатів армії США. Це чверть американської армії того часу.

Вождь став знаменитістю. На всесвітній виставці 1904-го у Сент-Луїсі продавав сувеніри і власні фотографії. Однак повернутися на землю предків йому не дозволили. Джеронімо брав участь у параді з нагоди інавгурації президента США Теодора Рузвельта 1905-го. 17 лютого 1909-го помер від пневмонії у Форт Сілл.

Персонаж став популярний в американській літературі та кінематографі. 1940-го рядовий десантник запропонував товаришеві використовувати ім'я індіанця з переглянутого фільму як клич. Відтоді прижився. Як бойовий вигук символізує лють, відвагу і віру в перемогу.

Зараз ви читаєте новину «Останній індіанський командир здався після 30 років воєн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі