середа, 05 жовтня 2022 14:01

Оголосили одразу трьох лауреатів Нобелівської премії з хімії

Оголосили одразу трьох лауреатів Нобелівської премії з хімії
Нобелівську премію з хімії присудили за технологію створення молекул. Фото: twitter.com/NobelPrize

Цьогоріч Нобелівську премію з хімії отримали вчені Керолін Рут Бартоцці, Мортен Мелдал та Баррі Шарплес за розвиток біоортогональної та клік-хімії.

Вчений Шарплесс уже вдруге став лауреатом Нобелівської премії з хімії, повідомив 5 жовтня Нобелівський комітет у Twitter.

"Шарплесс та Мелдал заклали основу функціональної форми хімії – клік-хімії, в якій молекулярні будівельні блоки швидко та ефективно поєднуються один з одним. А Бартоцці вивела клік-хімію на новий рівень і почала використовувати її у живих організмах. Премію з хімії присуджено за прагнення не ускладнювати речі, а працювати з тим, що легко та просто. Функціональні молекули можна побудувати навіть прямим шляхом", – йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оголосили переможця Нобелівської премії з фізіології та медицини

У фармацевтиці створення нових молекул найчастіше пов'язане з відтворенням вже наявних природних сполук із лікувальними властивостями. Завдяки цьому вдалося створити безліч конструкцій.

Нобелівський тиждень триватиме із 3 до 10 жовтня:

6 жовтня вручать нагороду з літератури;

7 жовтня – Нобелівську премію миру;

10 жовтня – з економіки.

Нобелівські лауреати засудили напад Росії на Україну. Серед них – лауреати премії миру, з економіки, медицини, фізики та хімії. Вони зазначили, що повномасштабний напад РФ на Україну подібний до нападу нацистської Німеччини на Польщу та Радянський Союз.

У п'ятницю у столиці Норвегії Осло оголосять лауреата премії за сприяння встановленню миру.

Нобелівська премія – одна з найпрестижніших міжнародних премій, яку щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства. Сума премії змінюється залежно від доходів Фонду Нобеля. Торік вона становила 10 млн шведських крон, тобто майже $900 тис.

Церемонія вручення Нобелівської премії відбудеться в мерії Стокгольма 10 грудня – у річницю смерті Альфреда Нобеля.

Минулого року Нобелівську премію з хімії отримали Бенджамін Ліст та Девід МакМіллан за відкриття нового методу синтезу молекул.

Зараз ви читаєте новину «Оголосили одразу трьох лауреатів Нобелівської премії з хімії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі