понеділок, 08 липня 2019 07:45

ОБСЄ підтримали резолюцію щодо окупації Росією грузинських територій

ОБСЄ підтримали резолюцію щодо окупації Росією грузинських територій
ОБСЄ закликає Росію "скасувати своє незаконне рішення про визнання незалежності окупованих територій Грузії" - Південної Осетії і Абхазії. Фото - РБК-Україна

Росію закликають "скасувати своє незаконне рішення про визнання так званої незалежності окупованих територій Грузії" - Південної Осетії і Абхазії. Відповідний проект у резолюції ухвалив Комітет з політичних питань і безпеки при Парламентській асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі.

Проголосували за документ 50 членів національних делегацій. 5 виступили проти, 9 - утрималися.

Також документом вимагають припинити порушення прав людини та переслідування з політичних мотивів. А також імовірну етнічну дискримінацію стосовно жителів Абхазії і Південної Осетії. Крім того, делегати асамблеї просять Росію дозволити доступ для міжнародних правозахисних механізмів, включаючи відповідні виконавчі структури ОБСЄ, до обох республік, передає ТАСС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ОБСЄ прийняла резолюцію щодо газопроводів в обхід України

Проєкт резолюції звинувачує Росію в окупації і кроках в напрямку фактичної анексії цих двох республік. ПА ОБСЄ знову заявляє про повну підтримку суверенітету і територіальної цілісності Грузії. У резолюції також висловлюється серйозна стурбованість з приводу того факту, що Грузія позбавлена можливості здійснювати законну юрисдикцію над своєю територією через незаконну окупацію з боку Російської Федерації і її кроки щодо фактичної анексії Абхазії і Південної Осетії.

У документі також наголошується, що Росія несе відповідальність за порушення прав людини та основних свобод в республіках, а також за імовірне нарощування там військових сил, що Асамблея рішуче засуджує.

Загальний комітет з політичних питань та безпеки Парламентської Асамблеї ОБСЄ прийняв резолюцію, в якій закликав Росію деокупувати Крим і вивести війська з України.

Зараз ви читаєте новину «ОБСЄ підтримали резолюцію щодо окупації Росією грузинських територій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі