пʼятниця, 27 листопада 2020 07:40

Новий розподіл бюджету може призвести до розпаду ЄС

Новий розподіл бюджету може призвести до розпаду ЄС
Глава угорського уряду Віктор Орбан заявив, що Будапешт не проголосує за пропозицію, яка буде невигідна Варшаві. Фото: pixabay.com

Механізм розподілу бюджету ЄС, який полягає у прив'язці до дотримання верховенства права, загрожує Європі "розпадом".

Про це заявив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький на пресконференції у Будапешті, передає "Укрінформ".

"Ми стоїмо перед новим викликом - зовсім новим механізмом, який є політично вмотивованим рішенням і може призвести до розділення, а можливо, і до розпаду ЄС. Це дуже небезпечно для єдності усієї Європи. Це – погане рішення. Ми не хочемо, щоб ЄС зійшов зі свого курсу. А цей курс має полягати у тому, аби 27 країн мали 27 різних правових норм, традицій, сприйняття майбутнього. Цю різноманітність треба шанувати", - заявив Моравецький.

За його словами, Польща й Угорщина погодилися щодо умов європейського бюджету, але виконання виявилось іншим. Він додав, що обидві країни ветуватимуть бюджет.

Глава угорського уряду Віктор Орбан заявив, що Будапешт не проголосує за пропозицію, яка буде невигідна Варшаві.

Угорщина і Польща прийняли спільну заяву, де наголошується, що країни не погоджуються на нинішні домовленості стосовно прив'язки розподілу бюджету Євроспільноти до верховенства права.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, коли Польща хоче розпочати вакцинацію

16 листопада посли країн ЄС у Брюсселі узгодили умови розподілу коштів в бюджеті ЄС на 2021-2027 роки і фонду відновлення економіки країн ЄС, які постраждали від пандемії. Країни ЄС, крім Польщі та Угорщини, погодилися зі спільною пропозицією Німеччини і Європарламенту, що розподіл європейських коштів має залежати від дотримання країнами принципів верховенства права.

Зараз ви читаєте новину «Новий розподіл бюджету може призвести до розпаду ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі