неділя, 26 червня 2022 13:43

Спецтема: Війна Росії проти України

Нове завдання для Байдена - підготувати союзників до довгої війни в Україні - NYT

Нове завдання для Байдена - підготувати союзників до довгої війни в Україні - NYT
Зараз підтримувати єдність Заходу проти Путіна стало важче. Фото: ВВС

Три місяці тому, коли президент США Джо Байден зустрівся з союзниками у Європі, світ був згуртованим навколо України.

Сьогодні він знову повертається в Європу, але ситуація навколо війни в Україні, важча, повідомляє New York Times.

Російський експорт нафти падає стрімко, але доходи від її продажу ростуть за рахунок зростання цін на паливо. Зосередивши свої зусилля на сході й півдні України, РФ досягає поступового, але значного успіху. Оточені українські війська змушені відступати з ключових міст: спочатку з Маріуполя, а тепер з Сіверськодонецька.

Тому на тлі потрясінь на енергетичному і продовольчому ринках Байдену потрібно підготувати своїх союзників до затяжного конфлікту.

Колишній прес-секретар Пентагону Джон Кірбі, який тепер працює в Білому домі, анонсував нові заходи, "націлені проти ланцюгів оборонних поставок Росії, а також про посилення боротьби зі спробами обійти ці санкції". Його слова повинні були стати попередженням для Китаю й Індії, які продовжують купувати російську нафту з великою знижкою. Кірбі стверджує, що РФ починає відчувати біль після чотирьох місяців війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Німеччині стартує саміт G7 – хто бере участь і що обговорюватимуть

"Через наші дії Росія не може провести виплати по бондам, наближаючись до дефолту. І наші подальші заходи ще більше затягнуть гайки і скоротять приплив доходів, необхідних Путіну для фінансування війни", - сказав американський чиновник.

Білий дім збирається також оголосити про нові кроки, націлені посилити можливості НАТО. Зокрема, Вашингтон готує нову "стратегічну концепцією", яка з'явиться вперше за 10 років. Тоді все ще тривали розмови про інтеграцію Росії з Європою. Сьогодні це здається фантастикою. Також великим кроком буде створення нових кібернетичних сил швидкого реагування", які будуть допомагати оборонятися країнам НАТО, а також Швеції і Фінляндії, чиї заявки на членство чекають схвалення.

"Природно, що люди і уряди втрачають інтерес до конфліктів, які затягнулися. Світ перестав звертати увагу на війну в Лівії після падіння Муаммара Каддафі, а також на Сирію, Ємен й інші конфлікти, які колись були в заголовках", - сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, додавши, що це ж саме сталося після того, як Росія анексувала Крим.

"Компроміс з Росією може здатися привабливим для декого за кордоном, особливо зважаючи на зростання ціни війни", - сказав Кулеба, наголосивши при цьому, що насправді єдиний вихід - це "повна перемога України".

G7 планують оголосити заборону на імпорт золота з Росії. Обмеження наклали, щоб позбавити РФ доходів для фінансування війни в Україні. Про це 26 червня повідомив президент США Джо Байден.

Зараз ви читаєте новину «Нове завдання для Байдена - підготувати союзників до довгої війни в Україні - NYT». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі