пʼятниця, 06 жовтня 2023 12:35

Не Зеленський і не Навальний: оголосили переможця Нобелівської премії миру

Не Зеленський і не Навальний: оголосили переможця Нобелівської премії миру
Нобелівська премія миру присуджується щороку, починаючи з 1901 року, за видатні заслуги у збереженні миру. Фото: twitter.com/NobelPrize

Норвезький нобелівський комітет оголосив 6 жовтня в Осло лауреата Нобелівської премії миру.

Нагороду цьогоріч присудили іранській правозахисниці Наргес Мохаммаді за боротьбу проти гноблення жінок в Ірані та просування прав людини і свободи для всіх, повідомила у п'ятницю пресслужба Фонду Нобеля.

"Мохаммаді є іранською правозахисницею та віцепрезиденткою Центру захисників прав людини (DHRC), який очолює лауреат Нобелівської премії миру Ширін Ебаді. У травні 2016 року її засудили в Тегерані до 16 років позбавлення волі за створення та керівництво правозахисного руху, який виступає за скасування смертної кари", - сказано в повідомленні.

ВВС у 2022 році включило її у список 100 жінок з усіх куточків світу, які надихають та впливають на світ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Живий геній і сучасний Ібсен: назвали лауреата Нобелівської премії з літератури

Під час масштабних протестів в Ірані після смерті 22-річної Махси Аміні Наргес надіслала листа з в'язниці Евін, в якому просила ООН заборонити уряду Ірану засуджувати протестувальників до страти. Її документальний фільм "Білі тортури" досліджує одиночне ув'язнення на основі інтерв'ю з 16 колишніми в'язнями. Двоє її дітей живуть у вигнанні разом із чоловіком Мохаммаді, політичним активістом Тагі Рахмані.

За останні 20 років влада Ірану неодноразово відправляла Мохаммаді до в'язниці за її виступи проти режиму, а також за журналістську та правозахисну діяльність.

У 2021 році влада Ірану засудила її до 2,5 року позбавлення волі і 80 ударів батогом за "антидержавну пропаганду". В цілому в Ірані Мохаммаді заарештовували 13 разів і вона досі знаходиться в ув'язненні.

Президент України Володимир Зеленський і російський опозиційний політик Олексій Навальний були фаворитами букмекерів на Нобелівську премію миру. Загалом на премію номінували 351 діяча. Серед номінантів були: екоактивістка Грета Тунберг; російський лідер опозиції Володимир Кара-Мурза, якого засудили до 25 років позбавлення волі у колонії суворого режиму; китайський протестувальник Пен Ліфа тощо. Водночас експерти казали, що шанси Зеленського і Навального на здобуття премії невеликі.

Нобелівська премія - одна з найпрестижніших міжнародних премій, яку щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства. Сума премії змінюється залежно від доходів Фонду Нобеля.

Уже назвали лауреатів премії з фізіології та медицини, фізики, хімії та літератури. 9 жовтня вручатимуть премію Шведського центрального банку з економічних наук на честь Альфреда Нобеля.

Церемонія нагородження Нобелівської премії миру запланована в мерії Осло на 10 грудня - у річницю смерті Нобеля. Лауреат отримає не лише медаль і диплом, але й 11 млн шведських крон ($101,4 тис.).

Зараз ви читаєте новину «Не Зеленський і не Навальний: оголосили переможця Нобелівської премії миру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі