пʼятниця, 01 жовтня 2021 16:43

Населення Китаю може скоротитися вдвічі до 2055 року - вчені

Населення Китаю може скоротитися вдвічі до 2055 року - вчені
Дослідники попередили, що до 2055 року в Китаї може бути на 700 млн менше населення / Reuters

Населення Китаю може скоротитися вдвічі впродовж 45 років, попереджають дослідники. Нові дані перепису показали, що рівень народжуваності в країні впав до 1,3 - нижче, ніж очікували раніше.

Це означає, що кожна жінка народжує набагато менше середнього показника в дві дитини, необхідного для підтримки стабільної популяції. Про це пише Daily Mail.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Олімпіаду-2022 зможуть потрапити тільки жителі Китаю

Якщо тенденція збережеться, попереджають експерти, то нинішні 1,4 млрд населення країни скоротяться вдвічі до 2055 року.

Упродовж десятиліть Китай намагався стримати швидке зростання населення, обмежуючи кількість дітей, які можуть мати пари. Тепер поспішає скасувати цю політику, оскільки маятник гойднувся у зворотному напрямку.

Пекін ухвалив політику однієї дитини 1979 року - після того, як населення країни майже подвоїлася за 30 років. Це створило величезне навантаження на ресурси. Суворі методи примусу призвели до швидкого падіння народжуваності. Політику однієї дитини послабили 2013-го, щоб дозволити сім'ям з однією дитиною мати ще одного.

2015 року цю політику ще більше пом'якшили - всі могли мати двоє дітей. А в серпні цього року дозволили мати трьох дітей. На цьому тижні Пекін заявив, що планує обмежити аборти з "немедичних причин". Це ще одна ознака зростання тривоги через скорочення робочої сили Китаю.

Дослідження вчених з Університету Сіань Цзяотун оголило масштаб проблеми. Попередили, що темпи спаду чисельності населення серйозно недооцінили, можливо.

2019-го ООН заявила, що до 2065 року в Китаї буде на 100 млн осіб менше, ніж зараз. Але професор Цзян Цюаньбао вважає, що до кінця 2055 року в країні буде на 700 млн менше. Також дослідження попереджає: якщо народжуваність ще більше впаде, темпи зниження можуть прискоритися. У дослідженні йдеться, що за коефіцієнта народжуваності в 1 до 2029 року населення Китаю скоротиться вдвічі.

За словами Цюаньбао, скорочення спричинене низкою чинників. По-перше, у країні дедалі більше людей понад 60 років - 18% населення. Людей до 17 років тільки 17%. Це означає, що рівень смертності, імовірно, перевищуватиме рівень народжуваності в найближчі роки, якщо молоді люди не почнуть створювати великі сім'ї. Цього не відбувається, тому що економічний бум у КНР призвів до збільшення витрат на створення сімей. І це робить багато дітей недоступними навіть для тих, хто хоче їх мати.

Швидкий розвиток країни допоміг великій кількості людей вибратися зі злиднів, водночас надавши якіснішу освіту й можливості для кар'єри - чинники, які сприяють зниженню народжуваності. Замість того, щоб рано одружуватися і заводити дітей, молоді люди в розвинених країнах з більшою імовірністю утримаються від народження дітей, щоб здобути освіту й зробити кар'єру.

Політика однієї дитини також спотворила гендерний баланс. Хлопчики вважаються бажанішими. Тому сім'ї, у яких була тільки одна дитина, часто обирали хлопчика. А вагітність часто переривали, якщо батьки дізнавалися, що буде дівчинка. У Китаї на кожні 100 жінок - 105 чоловіків. Це сприяє зниженню народжуваності, оскільки для чоловіків бракує партнерок.

Зменшення чисельності населення може спричинити економічні проблеми, оскільки велика кількість людей виходять на пенсію та їм бракує заміни. Це також збільшує податкове навантаження на молоде покоління, оскільки у них зазвичай вимагають оплачувати послуги з догляду за старшим поколіннями. Якщо населення зростає, то податкових надходжень достатньо для оплати допомоги. Але якщо скорочується, кожна молода людина змушена вносити більше, щоб підтримувати такий самий стандарт догляду.

У XX ст. швидке зростання населення, спричинене появою сучасної медицини, великої кількості дешевої їжі й масового виробництва, яке швидко знижувало вартість життя, вважалося серйозною проблемою. Але в XXI ст. учені попереджають, що чисельність населення починає швидко скорочуватися. Це може мати потенційно приголомшливі наслідки.

У липні 2020 року інститут показників і оцінки здоров'я Вашингтонського університету попередив, що глобальний коефіцієнт фертильності знизився вдвічі з 4,7 дитини на жінку 1950 року до 2,4 дитини 2017-го. З огляду на ці тенденції він може впасти нижче 2 до 2050 року. А це означає, що населення світу почне скорочуватися.

У деяких країнах, зокрема в Японії, Іспанії, Португалії, Таїланді й Південній Кореї населення може скоротитися вдвічі до початку ХХІІ ст.

У Китаї посилюється енергетична криза, через яку вже почалися перебої в роботі заводів. Тепер електрики не вистачає і в містах.

Зараз ви читаєте новину «Населення Китаю може скоротитися вдвічі до 2055 року - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі