середа, 19 серпня 2020 12:46

"Між демократією і Кремлем" - колишній посол України в Білорусі розкритикував нашу офіційну позицію

"Між демократією і Кремлем" - колишній посол України в Білорусі розкритикував нашу офіційну позицію
Безсмертний розкритикував позицію Києва щодо Білорусі. Фото: Главком

Білоруси і Європа чекають від Києва активної позиції. Україна пройшла три революції, розуміє предмет питання. Але наше керівництво віддає перевагу сплячці, каже колишній посол України в Білорусі Роман Безсмертний.

"Не видно дій, які могли би сформувати позицію України. Ціннісний вибір нашої влади застряг між демократією та намаганням не потурбувати Кремль, не зачепити білоруську владу, яка вже видається банкрутом. Виникла дистанція між Україною та ЄС. Брюссель не визнає Лукашенка президентом і готовий допомагати протестувальникам. Київ не привітав його з перемогою, але й нічого не вимагає. Мовчить. А мав би від початку говорити про порушення Міжнародного пакту про громадянські й політичні права. Про побиття людей. Вони не порушували закону, просто заявили про свою позицію. Наголосити, що кадрові війська заборонено використовувати для внутрішніх врегулювань. Вимагати провести повторно вибори й сформувати перехідний уряд у Білорусі. Україна мала звернутися до Ради Безпеки ООН, ОБСЄ і Ради Європи", - говорить експосол.

Видавання вагнерівців Росії мало б бути останнім пунктом у нашій позиції, а не одним із перших", вважає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко закликав владу Зеленського підтримати білоруський народ і заявити про чітку позицію

"Не бачу, щоб Україна намагалася убезпечити себе від загроз, втрат. Наприклад, можливі проблеми з постачанням паливно-мастильних матеріалів і компонентів для оборонно-промислових підприємств. Доцільність перенесення майданчика для перемовин Тристоронньої контактної групи по Донбасу у зв'язку з протестами в Мінську залежить від нашої тактики і стратегії. Якщо їх спрямовано на підтримку білоруської опозиції, то присутність ОБСЄ у столиці Білорусі суттєво б підтримала народ. Інша річ - якщо наші представники у ТКГ мають на меті заморожування конфлікту на Донбасі", - підсумовує.

Рік тому, 13 серпня 2019-го, президент Володимир Зеленський звільнив Романа Безсмертного з посади представника України у робочій підгрупі з політичних питань Тристоронньої контактної групи у Мінську. Про рішення Безсмертний дізнався з повідомлень у медіа. У підгрупі працював з 9 липня 2019-го за ініціативою Зеленського.

Зараз ви читаєте новину «"Між демократією і Кремлем" - колишній посол України в Білорусі розкритикував нашу офіційну позицію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі