пʼятниця, 14 жовтня 2022 07:56

Спецтема: Війна Росії проти України

Міноборони Британії розкритикувало Макрона за слова про застосування ядерної зброї проти РФ

Міноборони Британії розкритикувало Макрона за слова про застосування ядерної зброї проти РФ
Франція не застосовуватиме ядерну зброю проти РФ. Фото: eastnews.ua

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес розкритикував президента Франції Еммануеля Макрона за виключення можливості завдання ядерного удару у відповідь по Росії.

Воллес вважає, що французький лідер "розкрив свою руку", коли заявив: якщо Москва застосує таку зброю в Україні, Париж не відповість їй тим же. Про це пише Daily Mail.

Напруженість на цьому тлі зростає через те, що президент Росії Володимир Путін може санкціонувати ядерну атаку, оскільки його незаконне вторгнення в Україну продовжує давати збої, хоча Кремль і заперечує, що має намір використати свій арсенал.

"В останні тижні союзники по НАТО неодноразово попереджали, що наслідки для РФ будуть жахливими, якщо вона все-таки здійснить такий напад, хоча точний характер цих атак навмисно залишено двозначним. І ці погрози матимуть велике значення у свідомості Путіна, коли наступного тижня з баз у Британії злетять десятки ядерних бомбардувальників під час навчань, що імітують ядерний удар", – йдеться в матеріалі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Пентагон має план": Байден відреагував на ядерні погрози Путіна

Водночас наголошується, що в такому єдиному фронті "з'явився пролом", коли Макрон виключив використання ядерного арсеналу своєї країни у разі удару Кремля, нібито побоюючись спричинити "глобальну війну".

Відповідаючи на запитання про такі висловлювання лідера Франції, Воллес сказав, що вони "викривають руку Макрона".

"Ми вважаємо: якщо Росія застосує ядерну зброю, це матиме серйозні наслідки для неї. Це було б порушенням табу 1945 року на застосування ядерної зброї. І це залишило б країну та Путіна неймовірно ізольованими в усьому світі", – додав міністр оборони Британії.

Такої ж думки дотримуються представники НАТО. Вони наголосили, що слова Макрона можуть порушити "принципи стримування" і що йому не слід "говорити про це публічно", пише The Telegraph.

12 жовтня Емануель Макрон на зустрічі держав-членів НАТО в Брюсселі відкинув можливість застосування Францією ядерної зброї проти Росії у разі удару РФ по Україні.

Він заявив, що французька доктрина ґрунтується на фундаментальних інтересах нації, які чітко визначені й "не постраждали б безпосередньо, якби, наприклад, в Україні було завдано балістичного ядерного удару".

Зараз ви читаєте новину «Міноборони Британії розкритикувало Макрона за слова про застосування ядерної зброї проти РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі