субота, 31 серпня 2024 06:37

Кремлівські соціологи фіксують зростання невдоволення Путіним серед росіян - ISW

Кремлівські соціологи фіксують зростання невдоволення Путіним серед росіян - ISW
У Росії зростає невдоволення диктатором Володимиром Путіним після операції ЗСУ у Курській області. Фото: gettyimages.com

Російські держагентства, які проводять опитування громадської думки, визнають сплеск невдоволення диктатором Володимиром Путіним серед росіян.

Зокрема, 30 серпня, фонд "Громадська думка" опублікував опитування, яке показало, що 28% респондентів висловили обурення чи невдоволення діям російської влади. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Це більше, ніж 25% та 18% у опитуваннях, які фонд провів 11 серпня та 27 липня відповідно.

Аналітики підкреслюють, що респонденти "Громадської думки" не висловлювали настільки високого невдоволення з часів опитування, яке провели у листопаді 2022 року після першого місяця часткової мобілізації в Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Монголії пообіцяли не затримувати Путіна - ЗМІ

Разом з тим російський державний центр вивчення громадської думки (ВЦВГД) зазначив, що рейтинг схвалення Путіна знизився з 77,1% до 73,6 (на 3,5%) у період з 12 по 18 серпня. Це рекордне падіння навіть серед кремлівських соціологів із початку повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Останнє опитування ВЦВГД 30 серпня показало додаткове зниження рейтингу схвалення Путіна з 73,6% до 72,4% (на 1,2%) у період з 19 по 25 серпня 2024 року.

Аналітики вважають, що опитування російських держагентств не свідчать про особливо виражене незадоволення і не є достовірним відображенням реальних настроїв у російському суспільстві.

Однак ці опитування свідчать про те, що Кремль вважає за необхідне визнати, що невдоволення суспільства зросло після початку операції ЗСУ в Курській області.

Ймовірно, Кремль сподівається, що обмежене визнання суспільного невдоволення захистить його від звинувачень у тому, що він ігнорує стурбованість російського суспільства ситуацією у Курському регіоні.

"Зважаючи на все, Кремль розгорнув складну інформаційну кампанію, спрямовану на те, щоб пояснити своїй внутрішній аудиторії, чому Росія віддає пріоритет продовженню наступальних операцій на сході України, а не негайному вигнанню українських військ з Курської області, і обмежене визнання невдоволення може бути частиною цієї кампанії", - зазначають аналітики.

Курська операція запустила процеси, які підштовхнули росіян до усвідомлення неможливості очільника Кремля Володимира Путіна ухвалювати важливі та оперативні рішення.

Вони також розуміють, що світ не ставиться з повагою до РФ. Про це заявив радник керівника Офіса президента Михайло Подоляк.

Зараз ви читаєте новину «Кремлівські соціологи фіксують зростання невдоволення Путіним серед росіян - ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі