середа, 22 липня 2020 08:38

Конгресмени США підтримали виділення Україні $250 млн військової допомоги

Конгресмени США підтримали виділення Україні $250 млн військової допомоги
У Палаті представників Конгресу США схвалили проєкт оборонного бюджету на наступний рік. Фото: unsplash.com

У вівторок 21 липня в Палаті представників Конгресу США схвалили проєкт оборонного бюджету на наступний фінансовий рік, який починається в країні з 1 жовтня.

Проєкт включає фінансову допомогу Україні, стримування Росії та зобов'язує уряд США посилити санкції відносно російських газопроводів "Північний потік - 2" і "Турецький потік", повідомляє УНН із посиланням на трансляцію голосування.

Проект бюджету передбачає $740,5 млрд. "За" цей проект віддали голоси 295 конгресменів, а 125 - "проти".

Наприкінці грудня 2019 року президент США Дональд Трамп підписав військовий бюджет на поточний фінансовий рік, який зобов'язує адміністрацію ввести санкції стосовно будівництва російських газопроводів "Північний потік 2" і "Турецький потік". Тепер рестрикції повинні бути введені проти іноземних осіб, які в значній мірі сприяють продажу, оренді або надання судів для укладання труб, призначених для згаданих проєктів.

У бюджет заклали виділення $250 млн військової допомоги для України. Окрім того, бюджетний проєкт передбачає виділення майже $3,8 млрд на програму "Європейська ініціатива стримування", спрямовану на стримування діяльності Росії.

Також, конгресмени планують виділити $3,6 млрд на "стримування Китаю в регіоні Індійського та Тихого океанів". Проєкт передбачає заборону на використання бюджетних коштів для "проведення ядерних випробувань або на підготовку до випробувань з ядерними вибухами будь-якої потужності".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США схвалили нові санкції проти Росії

Серед іншого, виділяють Пентагону з бюджету $1 млрд на боротьбу з пандемією коронавірусу.

Окрім того, законодавцями вводиться заборона на використання додатка TikTok в електронних пристроях держорганів країни.

Цього тижня проєкт бюджету має схвалити Сенат Конгресу. Після цього скликають комісію для узгодження деталей двох проєктів. Обидві палати знову повинні будуть проголосувати за узгоджений документ, після чого він відправиться главі держави на підпис. Весь цей процес зазвичай триває до осені - початку зими.

Раніше у Білому домі повідомили, що Трамп, ймовірно, накладе вето на документ в його нинішній формі через низку положень. До таких належить, у першу чергу, пункт про перейменування військових об'єктів, названих на честь діячів Конфедерації штатів рабовласницького Півдня періоду Громадянської війни в США (1861-1865). Пунктів про Україну, Росію або інші регіони це, скорі за все, не торкнеться.

Пентагон вважає, що українська влада домоглася необхідного прогресу у ключових інституційних реформах і заслуговує додаткової військової допомоги в розмірі $125 млн. На думку Пентагону, Україна домоглася успіхів у протидії корупції, підвищенні прозорості та посиленні громадського контролю. Саме це було необхідною умовою для продовження допомоги.

Зараз ви читаєте новину «Конгресмени США підтримали виділення Україні $250 млн військової допомоги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі