четвер, 17 серпня 2023 12:49

КНДР готує ядерні провокації – розвідка

КНДР готує ядерні провокації – розвідка
КНДР під час тристороннього саміту лідерів США, Південної Кореї та Японії в п'ятницю готується здійснити різного роду військові провокації. Фото: eastnews.ua

КНДР готує військові провокації до саміту лідерів Сполучених Штатів Америки, Південної Кореї та Японії.

Під час тристороннього саміту в п'ятницю КНДР планує здійснити черговий запуск міжконтинентальної балістичної ракети, повідомила південнокорейська Національна служба розвідки на закритому засіданні парламентського комітету, передає Yonhap.

"У Пхеньяні було помічено активні переміщення транспортних засобів, які використовуються для підготовки пусків міжконтинентальних балістичних ракет", – заявив член комітету від керівної партії Південної Кореї Ю Сан Бом.

Раніше розвідка фіксувала подібну активність, пов'язану з перевезенням ракетного палива від заводів до пускових майданчиків МБР, перед черговим запуском ракет КНДР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кім Чен Ин закликав КНДР готуватися до війни

Президент США Джо Байден, прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда та лідер Південної Кореї Юн Сок Йоль вперше зустрінуться у форматі тристороннього саміту 18 серпня у Вашингтоні. Там вони обговорять ситуацію у Східній Азії, враховуючи розширення військової активності Китаю та ядерну і ракетну загрози з боку Північної Кореї.

Ю Сан Бом сказав, що останні виявлені переміщення північнокорейських транспортних засобів навколо заводів із виробництва твердопаливних ракет є незвично інтенсивними, тож КНДР може провести військові навчання з випробувальним запуском ракети, здатної нести ядерну боєголовку.

"У розвідці не виключають повторної спроби Пхеньяна наприкінці серпня чи на початку вересня, напередодні 75-ї річниці встановлення режиму Кімів 9 вересня, вивести в космос військовий розвідувальний супутник, якщо вдасться усунути виявлені під час попереднього запуску дефекти", – додав посадовець.

Північна Корея влаштувала для делегацій з Китаю та Росії військовий парад у Пхеньяні. Кім Чен Ин продемонстрував ракети, здатні нести ядерну зброю, а також нові ударні безпілотники. Китайська та російська делегації стали першими відвідувачами КНДР з початку пандемії Covid-19. Парад присвятили 70-й річниці закінчення Корейської війни, яку в Північній Кореї святкують як "День перемоги".

Росія та Китай виступають проти спроб Заходу запровадити нові санкції проти Північної Кореї через те, що вона продовжує розробляти балістичні ракети, стверджуючи, що існуючі заходи слід послабити в гуманітарних цілях та допомогти спонукати Пхеньян до переговорів.

Зараз ви читаєте новину «КНДР готує ядерні провокації – розвідка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі