четвер, 31 серпня 2017 02:24

Керченський міст завдасть шкоди українським портам

Керченський міст завдасть шкоди українським портам
Москва встановила суттєві обмеження по габаритах судів, які будуть проходити по Керченській протоці після встановлення залізничної арки. Фото: 15minut.org

Будівництво Росією моста через Керченську протоку створює нові загрози для національної безпеки України. Зокрема перекриття протоки після встановлення залізничної арки обмежить рух українських судів і завдасть шкоди українським портам.

Про це сказано в опублікованій 30 серпня заяві Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння, повідомляє Обозреватель.

У ЦДАКР підкреслили, що українська держава повинна усвідомити значення виключної морської економічної зони як важливого елемента свого суверенітету.

Експерти вказали на те, що раніше політичне керівництво РФ і представники компаній, що будують міст, заявляли, що цей об'єкт не вплине на свободу мореплавання в Чорному і Азовському морях та товарообіг в азовських портах України – Маріуполі та Бердянську.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія знову перекриває Керченську протоку

"Однак в дійсності Москва встановила суттєві обмеження по габаритах судів, які будуть проходити по Керченській протоці після встановлення залізничної арки", – сказано в заяві.

"Наприклад, у зв'язку з висотою арки над рівнем моря в 35 метрів надводний габарит судна повинен бути не більше 33 м. Це виключає проходження протокою суден типу Panamax – їх надводний габарит становить 37,5 метра. Підрахунки українських експертів свідчать, що збитки українських портів тільки з цього обмеження складуть величезні цифри. У разі Маріуполя, це близько 25-30% усієї портової перевалки. Ризиком стають і поставки близько мільйона тонн чавуну на рік за контрактами з американськими замовниками", – заявили в ЦДАКР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Керченський міст відріже азовські порти від океанічних кораблів

Експерти також нагадали про односторонні перекриттях Росією протоки в зв'язку з роботами по установці арки.

На їхню думку, Україна повинна відреагувати на нові загрози з боку Росії.

"Серед першочергових дій доцільно детально проінформувати послів західних держав щодо ситуації з протокою – міжнародне ком'юніті повинно чітко усвідомлювати спектр можливих негативних наслідків односторонніх дій Москви", – заявили в ЦДАКР.

Експерти впевнені в необхідності розглянути це питання на засіданні РНБО із залученням представників причетних міністерств і відомств і виробити дорожню карту адекватних дій і забезпечити її виконання.

Центр досліджень армії, конверсії і роззброєння – неурядова громадська дослідницька організація. Створена в 1999 році з метою сприяння розвитку та поглибленню демократизації українського суспільства шляхом поширення загальноприйнятих у світі норм громадського контролю над силовими структурами, дослідження процесів роззброєння і озброєння, ефективної конверсії підприємств ВПК України.

Зараз ви читаєте новину «Керченський міст завдасть шкоди українським портам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі