середа, 02 грудня 2020 16:00

Канабіс забрали із списку найнебезпечніших наркотиків

Канабіс забрали із списку найнебезпечніших наркотиків
Наукових доказів того, наскільки ефективною може бути марихуана і при яких захворюваннях, наразі бракує. Фото: pixabay

Медичний канабіс Організація Об'єднаних Націй виключила з категорії найнебезпечніших наркотиків у світі, таких як героїн.

Голосування Комісії з наркотичних засобів, у яку входять 53 держави, розглянуло ряд рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я щодо рекласифікації канабісу і його похідних, повідомляє The New York Times.

Але увага була зосереджена на ключовій рекомендації щодо виключення канабісу зі Списку IV Єдиної конвенції про наркотичні засоби 1961 року, де він був до цього часу поряд з небезпечними наркотиками, що викликають сильну залежність, серед яких є героїн. За словами експертів, схвалення рекомендації не матиме безпосередніх наслідків для ослаблення міжнародного контролю, й уряди, як і раніше, матимуть право самостійної класифікації канабісу. Але це рішення ООН є символічною перемогою для прихильників зміни політики щодо медичного канабісу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Затримали військового, який вирощував вдома канабіс: фото

"Світ змінився з початку 1960-х. Нинішня регуляція вживання канабісу є стримувальним фактором для досліджень, а зміна класифікації ООН, найімовірніше, допоможе в легалізації канабісу в усьому світі. У нас буде ООН, головний орган з наркополітики, який визнає медичну цінність канабісу", - сказав Альфредо Паскуаль, журналіст тематичного ресурсу Marijuana Business Daily, перед голосуванням.

Рішення викликає великі суперечки в багатьох країнах, що призвело до затримок в голосуванні. США, європейські та деякі інші країни підтримали цю пропозицію, а Китай, Єгипет, Нігерія, Пакистан і Росія виступили проти. Україна утрималася від голосування.

"Успіхом цього голосування людство завдячуватиме Україні, чиєю позицією сьогодні стало "утриматися". Якби представник України солідарно з пулом Російської Федерації проголосував проти, історичне рішення не було б ухвалено", - зазначають організатори ініціативи "Конопляний #МаршСвободи"

Наукових доказів того, наскільки ефективною може бути марихуана і за яких захворювань, досі бракує. Передусім через те, що заборона на використання конопель часто гальмує процес вивчення. Є вже чимало досліджень, які підтверджують медичний потенціал канабісу для полегшення: хронічного болю; нудоти та втрати апетиту, наприклад, унаслідок хіміотерапії; хвороби Паркінсона; запалення кишківника; посттравматичного стресового розладу; епілепсії; розсіяного склерозу.

Коли йдеться про легалізацію медичного канабісу, то мається на увазі не вільна торгівля косяками.

"Це не про дозволити курити траву", – зауважує речник Української асоціації медичного канабісу Тарас Ратушний.

Партія президента Володимира Зеленського "Слуга народу" у Верховній Раді готує законопроєкт про легалізацію медичного канабісу в Україні. Про це на брифінгу сказав глава фракції "СН" Давид Арахамія, повідомляє "112 Україна".

Зараз ви читаєте новину «Канабіс забрали із списку найнебезпечніших наркотиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі