понеділок, 18 грудня 2023 04:45

Ізраїль і ХАМАС готуються заключити перемир'я - Reuters

Ізраїль і ХАМАС готуються заключити перемир'я - Reuters
Ізраїль і ХАМАС готуються до нового перемир'я. Фото: ВВС

Ізраїль і ХАМАС готові до відновлення припинення вогню і звільнення заручників.

При цьому залишаються розбіжності щодо того, як це буде реалізовано, повідомили джерела видання Reuters.

Єгипет і Катар, які раніше вели переговори про тижневе припинення вогню і звільнення заручників, наполягали на прискоренні надання допомоги і відкритті контрольно-пропускного пункту Керем-Шалом до початку будь-яких переговорів.

Ізраїльський чиновник заявив, що гуманітарній допомозі було дозволено надійти в Газу після того, як єгипетські джерела спочатку заявили, що вона була затримана.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З Сектору Гази евакуювали всіх українців

ХАМАС наполягає на складанні списку заручників, що підлягають звільненню в односторонньому порядку. Також вони вимагають, щоб ізраїльські сили відійшли за заздалегідь визначені лінії.

Також він вимагає вказати терміни і ознайомитися зі списком, перш ніж встановлювати час і тривалість припинення вогню. Ізраїль відмовляється піти, додали джерела.

ХАМАС стверджує, що повне припинення вогню є обов'язковою умовою для звільнення заручників, повідомили джерела.

"Для мене важливо ясно дати зрозуміти, що ЦАХАЛ сповнений рішучості завершити завдання з демонтажу ХАМАСу", - заявив на прес-конференції в неділю офіційний представник ізраїльської армії контр-адмірал Даніель Хагарі.

Уряд Ізраїлю відновив роботу контрольно-пропускного пункту "Керем-Шалом".

Через нього, зокрема, надходитиме гуманітарна допомога в Сектор Гази вперше з початку війни 7 жовтня.

Офіс Нетаньяху вперше повідомив, що в рамках перемир'я, яке забезпечило звільнення 105 заручників минулого місяця, Ізраїль також зобов'язався сприяти ввезенню до Сектора Гази по 200 вантажівок гуманітарної допомоги на день.

Досі єдиним відкритим для ввезення допомоги пунктом пропуску був єгипетський "Рафах". Він міг обслуговувати лише 100 вантажівок на день.

Зараз ви читаєте новину «Ізраїль і ХАМАС готуються заключити перемир'я - Reuters». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі