неділя, 13 жовтня 2024 11:50

Іран хоче запустити свої супутники з території РФ

Іран хоче запустити свої супутники з території РФ
Іран відправив до РФ свої супутники. Фото: lb.ua

Іран відправив до РФ два супутники власного виробництва.

Там їх планується вивести на орбіту російською космічною ракетою. Про це повідомляє Reuters з посиланням на іранське інформаційне агентство Tasnim, яке пов'язане з іранським Корпусом вартових ісламської революції.

За даними агентства, Тегеран відправив до Росії супутники Kowsar і Hodhod. Перший призначений для отримання зображень з високою роздільною здатністю, а Hodhod - для супутникового зв'язку. Це перші значні зусилля приватного космічного сектору Ірану.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС запровадить перші санкції проти Ірану за постачання ракет РФ

За даними Tasnim, Kowsar може бути використаний у сільському господарстві, управлінні природними ресурсами, моніторингу навколишнього середовища та боротьбі зі стихійними лихами. Hodhod може використовуватися у віддалених районах з обмеженим доступом до наземних мереж.

Видання нагадує, що Росія уже відправляла іранські супутники на орбіту в лютому 2022 року, тоді офіційні особи США висловили стурбованість космічною співпрацею між Росією і Іраном, побоюючись, що супутник не тільки допоможе Росії у війні проти України, але й відстежуватиме для Ірану потенційні військові цілі в Ізраїлі і на всьому Близькому Сході.

Крім того, у вересні Іран здійснив свій другий запуск супутника, використовуючи власну ракету. Це відбулося на тлі звинувачень США і європейських країн у тому, що Тегеран передав Росії балістичні ракети, які можуть бути використані у війні з Україною.

У Тегерані вважають, що Москва досі має борг перед Іраном, оскільки російська допомога виглядає лише поверхневою.

Іранські ЗМІ звинувачують російського диктатора Володимира Путіна в тому, що він залишив Іран без підтримки у Газі і дистанціюється від кризи.

Зараз ви читаєте новину «Іран хоче запустити свої супутники з території РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі