субота, 12 жовтня 2024 13:38

Індія наростила постачання підсанкційних технологій до РФ - Bloomberg

Індія наростила постачання підсанкційних технологій до РФ - Bloomberg
Індія стала другою країною після Китаю за обсягами постачання підсанкційних товарів до РФ. Фото: elitexpert.ua

Індія збільшила постачання до РФ обмежених критично важливих технологій, заборонених західними санкціями.

Об'єми індійського експорту стали для Москви другими за величиною після китайського. Про це пише Bloomberg.

При цьому офіційні чиновники США та країн Європи відзначають складність спроб придушити підсанкційний експорт, який підживлює військову машину російського диктатора Володимира Путіна для продовження агресії проти України.

За інформацією видання, індійський експорт таких товарів, як мікрочіпи, схеми та верстати, перевищив $60 млн у квітні та травні, тобто приблизно вдвічі порівняно з попередніми місяцями цього року. У липні він підскочив до $95 млн, розповіли Bloomberg чиновники на умовах анонімності.

Нині за обсягами постачання підсанкційних товарів для РФ Індію випереджає лише Китай.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС запровадить перші санкції проти Ірану за постачання ракет РФ

За словами західних чиновників, згідно з останніми даними, майже п'ята частина заборонених технологій потрапляють у російський військово-промисловий комплекс через Індію.

Через санкції експорт більшості предметів подвійного використання безпосередньо до Росії заборонений, тому країна-агресорка купує їх у третіх державах. Іноді - у різних дочірніх компаній західних фірм або через мережу посередників.

Видання зазначає, що Туреччина та Об'єднані Арабські Емірати були двома великими перевалочними пунктами, проте з'явилися й нові хаби. Серед них, за словами співрозмовників Bloomberg, Індія, Малайзія і Таїланд.

Роль Індії у постачанні таких товарів становить додаткову проблему, оскільки США та ЄС хочуть розвивати партнерські відносини з урядом прем'єр-міністра Нарендри Моді, який досі підтримує зв'язки з Путіним. Індія також стала головним покупцем російської нафти, попри зусилля країн-союзників умовного Заходу щодо обмеження продажів.

"За словами офіційних осіб, ключовим фактором зміни є величезний запас рупій, який Росія накопичила від таких продажів нафти", - пише Bloomberg.

Нині на Індії зосереджена увага санкційних агенцій ЄС та США, представники яких відвідували цю країну кілька разів, намагаючись змусити владу зупинити поставки, а кілька індійських фірм потрапили під санкції Заходу.

Крім того, у липні заступник міністра фінансів США Воллі Адейемо у своєму листі високопосадовцям Конфедерації індійської промисловості попереджав про ризики санкцій за ведення справ з військово-промисловою базою РФ.

Влада України вважає, що Індія може стати посередником у мирних переговорах з Росією. Про це сказав неназваний "високопоставлений український посадовець", повідомили західні ЗМІ.

Індія нібито є єдиним глобальним гравцем, що займає нейтральну позицію як щодо Києва, так і щодо Москви.

Зараз ви читаєте новину «Індія наростила постачання підсанкційних технологій до РФ - Bloomberg». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі