пʼятниця, 10 травня 2019 11:14

Естонія виставила територіальні претензії до Росії

Естонія виставила територіальні претензії до Росії
У жовтні 2018 року Естонія оцінила збитки від радянської окупації в 1,2 мільярда євро. Фото:upload.wikimedia.org

Росія і досі не повернула Естонії 5,2% її території.

Проте РФ не планує ані повертати землі, ані відшкодовувати збитки чи обговорювати це питання, заявив міністр внутрішніх справ Естонії та лідер Консервативної народної партії Март Хельме.

Март Хельме додав, що Естонія готова чекати вирішення територіальної суперечки так само терпляче, як Японія чекає на розв'язання питання щодо Курильських островів. Адже Японія вже понад півстоліття намагається повернути захоплені Росією острови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Європі запропонували несподіваний план щодо Донбасу

Які саме території має на увазі естонський міністр, він не уточнив. Російські ЗМІ переконують, що Хельме міг мати на увазі російські місто Івангород і частину Печорського району – зараз це частини Псковської та Ленінградської областей РФ.

В естонському місті Тарту Радянська Росія та Естонія підписали мирний договір 1920-го. Тоді закінчилась Естонська війна за незалежність. Договір отримав назву "Тартуський мир". Згідно з договором, Росія визнавала незалежність Естонії, віддавала їй усі естонські поселення, зокрема місто Нарву, волость Козе (зараз – частина Ленінградської області РФ) і Печорський край (зараз – частина Псковської області РФ).

Росія відмовлялася від власності Російської держави, що була в Естонії, зобов'язувалася повернути евакуйоване з Естонії майно і поступалася Естонії 15 млн золотих рублів. Між державами встановили дипломатичні відносини. У жовтні 2018-го Естонія оцінила збитки від радянської окупації в 1,2 млрд євро.

Згідно з позицією російської влади, Тартуський мирний договір втратив чинність після входження Естонії до складу Радянського Союзу, тому будь-які посилання на цей документ Москва розглядає як спроби висунути Росії територіальні претензії.

Міністр внутрішніх справ Естонії зазначив, що країна не вступатиме у збройне протистояння з Росією, а буде розв'язувати питання суто дипломатичним шляхом.

Генеральний секретар уряду Японії Есіхіде Суга заявив, що Японія не збирається налагоджувати відносини з РФ, поки та не поверне їй Курильські острови. Серед них присвоєні після Другої світової війни острови Ітуруп, Кунашир, Шикотан і Хабомаї.

Зараз ви читаєте новину «Естонія виставила територіальні претензії до Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі