пʼятниця, 18 жовтня 2024 08:37

Експрем'єрку Бангладеш судитимуть за злочини проти людяності

Експрем'єрку Бангладеш судитимуть за злочини проти людяності
Понад тисяча людей загинули в результаті насильства цього літа після того, як очолювані студентами протести проти державних квот для найму на роботу переросли в масові демонстрації. Фото: eastnews.ua

У Бангладеш видали ордер на арешт експрем'єрки за злочини проти людяності.

Міжнародний кримінальний трибунал Бангладеш видав ордер на арешт Шейхи Гасіни за причетність до злочинів, які мали місце під час антиурядових протестів, повідомляє BBC. Тоді було вбито сотні людей.

"Суд наказав заарештувати Гасіну та доставити її до суду 18 листопада", - заявив журналістам у четвер головний прокурор суду Мохаммад Таджул Іслам.

Гасіна керувала тими, хто вчиняв масові вбивства та злочини проти людяності в період з липня до серпня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прем'єрку Бангладеш звинувачують в умисному вбивстві

Суд також видав ордери на арешт ще 45 людей, зокрема колишніх міністрів, які також втекли з країни.

77-річна Гасіна не з'являлася на публіці після втечі з Бангладеш. Її останнє офіційне місцезнаходження - військова авіабаза поблизу індійської столиці Нью-Делі.

Під час антиурядових протестів 4 серпня у Бангладеш загинули щонайменше 1 000 людей. Протестувальники вимагали відставки прем'єр-міністерки країни Шейх Гасіни. Та розпорядилася відключити мобільний інтернет у спробі придушити заворушення. У результаті насильства загинуло щонайменше 14 поліцейських. Військові у столиці Дакка та в інших містах запровадили комендантську годину.

Протести стали серйозним випробуванням для Гасіни, яка керувала країною понад 15 років. У січні на виборах, які бойкотували її основні опоненти, вона стала прем'єркою на четвертий термін поспіль.

Шейх Гасіна Вазед 1947 року народження була бангладеською прем'єркою двічі, з 1996 по 2001, та з 2009 по 2024 роки. Вона є дочкою Муджибури Рахмана, першого президента незалежного Бангладеш, якого в країні йменують "батьком нації".

Попри всі національні гасла Гасіни Вазед, її діти давно полишили Бангладеш. Її перший син Саджиб Вазед, який є одним із лідерів партії, з якою Гасіна Вазед виграла останні вибори, разом із дружиною та донькою мешкає у Вірджинії, США. Її донька Саіма Вазед Путул мешкає в Торонто у Канаді. А її чоловік - син бангладеського міністра з уряду Шейх Гасіни. Племінниця Гасіни Туліп Сіддік мешкає у Лондоні (у якості лейбористки її обрали до палати громад).

Зараз ви читаєте новину «Експрем'єрку Бангладеш судитимуть за злочини проти людяності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі