понеділок, 16 жовтня 2023 09:53

"День великих змін": лідери виборчих перегонів у Польщі відреагували на результати екзит-полів

"День великих змін": лідери виборчих перегонів у Польщі відреагували на результати екзит-полів
У Польщі 15 жовтня відбулись парламентські вибори. Фото: gettyimages.com

Лідер правлячої польської партії "Право і Справедливість" Ярослав Качинський вважає "перемогою" прогнозовані результати парламентських виборів.

При цьому він допускає, що подальше перебування "ПіС" у владі під питанням. Водночас представники опозиції також заявляють про свою "перемогу". Про це повідомляє RMF24.

Качиньський та прем'єр Польщі Матеуш Моравецький назвали результат ПіС перемогою після оголошення результатів екзит-полів.

Зокрема, Моравецький відреагував словами "Ми перемогли", подякував виборцям та зазначив: "Нехай живе Польща".

А Качинський заявив, що прогнозовані екзит-полом результати з 36,8% у ПіС свідчать про "четверту перемогу в історії партії, вже третю поспіль". Однак, він визнав, що поки невідомо, чи сформує знову ПіС уряд, попри формально перше місце.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За результатами виборів до Сейму Польщі обидві головні партії вже оголосили про створення нового уряду

"Ми ще не знаємо цього, але маємо сподіватися, і також маємо знати, що незалежно від того, чи ми у владі чи опозиції, ми будемо втілювати цей план різними способами і не дозволимо зрадити Польщу", - сказав Качиньський.

У той же час лідер "Громадянської платформи" Дональд Туск назвав прогнозовані результати "перемогою Польщі і демократії".

За його словами, хоча сподівання були вищими, але він надзвичайно задоволений другим місцем політичного блоку з 31,6%.

"Польща перемогла. Демократія перемогла. Ми усунули їх від влади", - зазначив Туск.

"Днем великих змін" у Польщі назвав день виборів лідер Польської народної партії Владислав Косіняк-Камиш. За його словами, шанс на зміни забезпечив блок "Третій шлях".

У "Лівиці" також привітали свої шанси на повернення до влади.

Блок "Громадянська коаліція", "Третій шлях" і "Лівиця" ще під час кампанії розглядали один одного як союзників для формування коаліції, що зможе усунути ПіС від влади в Польщі. Опитування прогнозує такій ймовірній коаліції близько 250 мандатів у Сеймі, а для більшості достатньо 231 голос.

Станом на 6:00 понеділка Національна виборча комісія Польщі порахувала голоси з трохи більше 5% виборчих округів.

У Польщі 15 жовтня відбулися парламентські вибори, поляки обирали 460 членів нижньої палати - Сейму та 100 сенаторів. за результатами екзит-полу, найбільше голосів виборців (36,8%) отримала партія ПіС.

Центристська "Громадянська коаліція" (ГК) набирає 31,6%. Також до парламенту Польщі потрапляють ще три партії: центристський блок "Третій шлях" (13%), Коаліція лівих партій (8,6%) та ультраправа "Конфедерація" (6,2%).

Зараз ви читаєте новину «"День великих змін": лідери виборчих перегонів у Польщі відреагували на результати екзит-полів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі