вівторок, 25 травня 2021 14:07

Де-факто Білорусь стала частиною російського простору - Муждабаєв

Де-факто Білорусь стала частиною російського простору - Муждабаєв
Айдер Муждабаєв: "Лукашенко думає, що ще живий, але насправді він політичний труп". Фото: Радіо Свобода

Після арешту опозиціонера Романа Протасевича Білорусь де-факто стала частиною російського простору, сказав Gazeta.ua журналіст Айдер Муждабаєв.

"Заборона польотів над Білоруссю – правильний крок, – каже він. – На мою думку, що гірше для Білорусі, то краще для нас. Тому що це – найближчий союзник Росії, зокрема й військовий. Не розумію багаторічних ілюзій щодо Лукашенка, ніби він провадить незалежну зовнішню політику. Ще в період президенства Петра Порошенка він обіцяв, що Білорусь не стане плацдармом для наступу російських сил на Україну. Постає питання – чи існує така країна, як незалежна Білорусь? Де-факто вона вже стала частиною російського простору. Лукашенко в усьому залежить від рішень Кремля.

Мені імпонує, що Україна одна з перших запровадила заборону на авіаперельоти через Білорусь. Взагалі будь-які санкції з боку Заходу проти Білорусі актуальні. Бо жорсткі санкції, спрямовані на Мінськ, вдарять по Москві. Білорусі вже все одно, це територія російського впливу. Тому я вітаю запровадження будь-яких санкцій. Але, боюся, крім обмеження польотів нічого не буде. Бо є проблеми всередині Європейського Союзу, є проблеми у відносинах між Німеччиною і США. Тому на щось більше ЄС не піде".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лукашенко перетнув "червону лінію" - секретар РНБО

Лукашенко, пішовши на таке загострення, переступив межу, з-за якої нема вороття.

"Після цього вже не буде жодних переговорів між ним і Заходом. Він думає, що ще живий, але насправді він політичний труп. Він повністю перебуває під ковпаком у Путіна", – вважає Айдер Муждабаєв.

У Мінську екстрено посадили пасажирський лайнер Ryanair, який летів з Афін у Вільнюс. Причиною назвали повідомлення про його нібито мінування. Водночас в аеропорту затримали засновника опозиційного Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича, який перебував на борту.

Зараз ви читаєте новину «Де-факто Білорусь стала частиною російського простору - Муждабаєв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі