неділя, 23 травня 2021 16:53

У Білорусі затримали співзасновника опозиційного Telegram-каналу

У Білорусі затримали співзасновника опозиційного Telegram-каналу
У Мінську затримали співзасновника опозиційного телеграм каналу NEXTA Романа Протасевича. ФОТО: телеграм канал Світлани Тихановської

Сьогодні в Мінську екстрено посадили пасажирський лайнер Ryanair, який летів з Афін у Вільнюс. Причиною назвали повідомлення про його нібито мінування. Водночас в аеропорту затримали співзасновника Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича, який перебував на борту.

Про це повідомляє білоруський правозахисний центр "Вясна" і лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська. Пізніше затримання Протасевича підтвердили в міністерстві внутрішніх справ Білорусі.

В пресслужбі аеропорту Мінська повідомили білоруському виданню Onliner, що пілоти літака запросили в Білорусі посадку через інформацію про мінування на борту. На території аеропорту працювали сапери, а також стягнули спецтехніку й швидку допомогу.

Пасажирів літака попросили пройти на повторний огляд, тоді й затримали Протасевича. Пізніше у пресслужбі аеропорту уточнили, що інформація про вибуховий пристрій після перевірки не підтвердилася.
Дозвіл на посадку літака Ryanair особисто дав самопроголошений президент Олександр Лукашенко, повідомив провладний Telegram-канал "Пул Первого". Лукашенко розпорядився підняти в повітря винищувач МіГ-29 для супроводу літака.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повідомили про мінування: екстрено сів пасажирський лайнер

Відомо, що після президентських виборів у Білорусі великої популярності набув Telegram-канал NEXTA. Журналісти каналу щодня публікують новини про перебіг подій у країні та анонсують проведення акцій. 20 жовтня 2020 року суд Центрального району Мінська визнав Telegram-канал NEXTA та його логотип "екстремістськими матеріалами".

Роман Протасевич та Степан Путило є співзасновниками NEXTA. Їх оголосили в міждержавний розшук і внесли у список терористів в Білорусі. Проти Протасевича і Путила відкрили кримінальні справи одразу за трьома статтями: про організацію масових заворушень, грубе порушення громадського порядку та розпалювання ворожнечі.

Блогер і активіст Роман Протасевич — співзасновник і інших Telegram-каналів, які визнані в Білорусі екстремістськими, зокрема "Беларусь головного мозга". В останній час жив у Вільнюсі і був у команді Світлани Тихановської.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Білорусі заблокували майже 500 російських сайтів

Співробітники Департаменту фінансових розслідувань Білорусі проводять обшуки в редакціях опозиційного порталу Tut.by та співробітників цього ЗМІ. Кілька редакторів повідомили, що до них додому прийшли з ДФР.

Зараз ви читаєте новину «У Білорусі затримали співзасновника опозиційного Telegram-каналу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі