вівторок, 08 травня 2018 15:17

"Чорний лебідь" вже в польоті: як оцінюють новий президентський термін Путіна

"Чорний лебідь" вже в польоті: як оцінюють новий президентський термін Путіна
Володимир Путін, переобраний на четвертий президентський термін, 7 травня прийняв присягу. Фото: m.tvc.ru

Володимир Путін, переобраний на четвертий президентський термін, 7 травня прийняв присягу і офіційно вступив на посаду президента Росії. Урочиста церемонія відбулася у Великому Кремлівському палаці, куди Путін вирушив зі свого робочого кабінету в Кремлі.

Чого очікувати від нового президентського терміну Володимира Путіна дізнався currenttime.tv.

Михайло Ходорковський, колишній співвласник ЮКОСа:

"Він порушує ту саму Конституцію, на яку поклав свою руку (під час присяги). Порушує тим, що шахрайським шляхом, шляхом обміну з Медведєвим знову пішов на пост президента країни.
У мене немає повної впевненості, що всі шість років Путін залишиться при владі. Сьогодні очевидно, що "чорний лебідь" (в термінології економіста Нассіма Талеба - важкопрогнозованим і рідко трапляється подія, яка має значні наслідки) вже в польоті. Я думаю, що якби така подія, як "Зимова вишня" (пожежа в торговому центрі в Кемерові, де загинули 64 людини) відбулося в Москві, ця інавгурація мала би проходити під набагато більш суворою охороною, якщо вона взагалі б відбулася".

Віталій Манський, кінорежисер:

"Він [Путін] краще за інших розуміє умовність своїх перемог, умовність народної любові, якусь примусовість цього процесу.
Він навіть не те, що втомився, він живе через силу. Але він розуміє, що завів себе і країну в ситуацію, при якій він не може дозволити собі піти вбік, виключно з міркувань безпеки. Цю безпеку йому ніхто не може гарантувати, хіба що на території, в кращому випадку, Китаю.
Церемоніали його точно вкрай дістали. Він збивався пару раз в розмові. Раніше він більш ретельно ставився до своєї готовності в виголошенні промов на таких важливих заходах, як інавгурація. І, в принципі, з виразу його обличчя видно, що вже немає емоцій".

Артемій Троїцький, музичний критик:

"Порядку в Росії немає і не буде. Надії на порядок при Путіні абсолютно неможливі. Поки ця людина буде ходити по цій будівлі, думаю, в Росії на краще нічого не зміниться. Залишається сподіватися лише на те, що він сам зміниться на краще, але щось я сильно сумніваюся, що ці зміни відбудуться.
Думаю, він більш-менш задоволений тим, що відбувається, але не стільки в країні і навколо неї, скільки у нього самого. Народ більш-менш ним задавлений, політична конкуренція знищена, близьке коло дивиться йому в рот і перечити не сміє".

Євген Кисельов, журналіст:

"Я не бачу ніяких посилів, щоб настали кращі часи. Ми зараз в Росії живемо, як жили в брежнєвські застійні роки. Це проявляється і в зовнішній політиці, і в тому, що одні й ті ж люди протягом майже двох десятиліть перебувають при владі, у нас на очах старіють, старіють, дуріють, стають все більш відірваними від світу, від реального життя. У зовнішній політиці відбувається те ж саме, що відбувалося в кінці 70-х - початку 80-х, в пізніший брежнєвський, потім андроповсько-черненківський час.
Для того, щоб почалися зміни, потрібен новий Горбачов. Ви бачите Горбачова серед російських лідерів? Я поки що ні. Хоча і Горбачов був до якогось часу непомітний. У Росії може бути все".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін не привітав Порошенка з 9 травня

Андрій Колесников, політолог Московського центру Карнегі:
"Не думаю, що він щось буде пом'якшувати. У ньому залишилося щось раціональне. Про нього завжди говорили як про людину раціональну. В останні роки емоції беруть гору над його раціональністю. Я думаю, що він буде все менше раціональним і все більш емоційним. Але йому вистачає раціональності, щоб балансувати своє внутрішнє коло. З одного боку, нас годує тисячолітня історія, з іншого - у нас прориви, технології. І не можна відставати від світу, і у нас свобода підприємництва звідкись візьметься.
І ось на цій колимазі він і буде їхати весь цей самий четвертий термін. Насправді, у нас поступове погіршення ситуації. Тому що всі розмови про поліпшення реальних доходів і зростання економіки - це зростання з дуже низької бази, після дуже великого провалу. І насправді, це депресія. Я думаю, що вона триватиме і далі. До Путіна, мені здається, більшість населення ставиться досить індиферентно, як дружина ставиться до сильно застарого для неї чоловіка: "Поганенький, і наш. Нехай буде такий, ніж якийсь інший - не знаєш, чого від нього чекати. З ним якось ще проживемо. Ну, якщо він ще захоче побути, то нехай ще попрацює і після 2024 року".

Президент США Дональд Трамп привітав російського президента Володимира Путіна з інавгурацією на 4-й термін.

У привітанні офіційний Білий дім заявив, що сподівається на покращення стосунків з Росією.

Зараз ви читаєте новину «"Чорний лебідь" вже в польоті: як оцінюють новий президентський термін Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі