вівторок, 09 квітня 2024 21:07

Через арабо-ізраїльський конфлікт та вибори у США може змінитися ставлення до України

Через арабо-ізраїльський конфлікт та вибори у США може змінитися ставлення до України
Фото: Pexels / cottonbro studio

Відвід військ Армією оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) не слід вважати як репетицію врегулювання інших збройних конфліктів.

Таку думку Gazeta.ua висловив провідний науковий співробітник Інституту історії НАН України Андрій Мартинов.

У випадку з Ізраїлем, зазначив він, адміністрація президента США Джо Байдена має справі зі схожими зовні, але не аналогічними проблемами.

"В ізраїльському випадку, Нетаньяху є креатурою Трампа, а електорат Байдена більше симпатизує палестинцям. Тому Байден вимушений тиснути на Нетаньяху, вимагати припинення вогню та переговорів. Натомість для Нетаньяху продовження війни - єдина передумова, аби залишитись при владі та уникнути судових слухань за корупцію. Щоб розширити масштаб війни, Нетаньяху спробував залучити США до війни з Іраном, але Вашингтон і Тегеран майстерно уникають цієї пастки", - вважає експерт.

Прем'єр Ізраїлю може ввести підрозділи ЦАХАЛ на південь Лівану, щоб Іран не мав іншого варіанту, крім збройної відповіді (тобто, війни), але велика Близькосхідна війна не на часі для Байдена, який затягується у дебати з Трампом, вважає Мартинов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЦАХАЛі прокоментували виведення військ з півдня Гази

Водночас, на його думку, Трамп може "не пробачити" здачі Ізраїлю, "тоді як Україна відходить для обох на третій план".

Нагадаємо, що Ізраїль завершив активну стадію війни та виводить свої війська з південної частини Сектору Газа. Військові більше не дислокуватимуться на півдні Газа.
Ізраїль 1 квітня завдав удару по резиденції високопоставлених іранських військових у Сирії. Було зруйновано прибудову іранського консульства.

Загинули щонайменше три іранські генерали. Серед них - вищий командир підрозділу Корпусу вартових ісламської революції (КСІР) "Кудс" Мохаммад Реза Захеді. Офіційно Єрусалим операцію не коментував.

Зараз ви читаєте новину «Через арабо-ізраїльський конфлікт та вибори у США може змінитися ставлення до України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі