пʼятниця, 20 листопада 2020 12:42

Британки прислали понад тисячу карток на тканини для сукні принцесі

Британки прислали понад тисячу карток на тканини для сукні принцесі
Фото з букетом за тиждень після одруження / ВВС

20 листопада 1947-го британська принцеса 21-річна Єлизавета вийшла заміж за офіцера британського флоту, учасника Другої світової війни, члена грецької і датської королівських сімей, праправнука королеви Вікторії Філіпа Маунтбеттена, 26 років.

Вони познайомилися 1934-го на весіллі двоюрідної сестри Філіпа, грецької принцеси Марії та герцога Кентського, дядька Єлизавети. 1939 року принцеса відвідала Британський королівський військово-морський коледж у Дартмуті, де вчився Філіп. Перед весіллям наречений отримав титул герцога Единбурзького. Саме одруження було у Вестмінстерському абатстві.

Як пише ВВС, 1947-го Британія була сумним видовищем – виграли війну, але великою ціною, борг країн був 250% від ВВП. Там діяла жорстка карткова система. Королівська сім'я стала одним із найбільш шанованих інститутів Об'єднаного Королівства і країн Британської співдружності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 73 роки разом: королівське подружжя святкує річницю шлюбу

Цінний камінь для обручки принц Філіп попросив у матері, принцеси Аліси Баттенберської, й вона подарувала йому, витягнувши із діамантової діадеми. Її величність ніколи не розлучається з обручкою, і її персонал знає, якщо королева крутить перстень на пальці, значить зла.

Із тканинами в Британії були проблеми. Більше тисячі британок відправили принцесі картки на тканину, щоб могла зшити сукню. За законом, чужими користуватися не можна було, і Єлизавета використовувала власні. Тим паче, парламент виділив їй 200 додаткових з такої нагоди. Дизайнером був придворний модельєр. Вікна ательє замазали білою фарбою, а ночами в будівлі був охоронець з рушницею, щоб відлякувати занадто цікавих репортерів. Дизайн став популярний. Його з невеликими варіаціями повторили у весільній сукні Кейт Міддлтон.

Продукти на весільний пиріг прислали з країн Британської співдружності. Вони, як і колонії, були тоді політичною реальністю, і монаршу сім'ю вважали своїми не тільки британці, а й канадці, австралійці, новозеландці. Канада прислала борошно, Ямайка - ром, Нова Зеландія – масло, Австралія глазуровані фрукти і сухофрукти. Пиріг був заввишки 2,74 м.

У день весілля голову принцеси прикрашала діадема, яка залишається однією з найбільших коштовностей її величності. Прикраса складається з 488 діамантів, вставлених у вигляді променів білого і жовтого золота. На сьогодні її вартість становить майже $550 тис. без урахування історичної цінності.

За рік після весілля, 14 листопада 1948-го, в пари народився син - принц Чарльз. 15 серпня 1950 року - дочка, принцеса Анна. Король Георг VI, батько Єлизавети, помер 6 лютого 1952-го і її проголосили королевою. 2 червня 1953-го у Вестмінстерському абатстві відбулася коронація - перше сходження на трон британського монарха, що транслювало телебачення. Її дивилися в прямому ефірі 27 млн осіб.

Зараз ви читаєте новину «Британки прислали понад тисячу карток на тканини для сукні принцесі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі